Kezdőlap » Növények » Kavicsnövény

Kavicsnövény

Dél-Afrika száraz sivatagaiban honos növény. Ismerhetjük még kavicsvirág, kavicskaktusz néven is, de élő kavicsnak is nevezik. Furcsa kinézetű, különleges virág, a pozsgások családjába tartozik. A növényevő állatok elleni védelemből álcázza magát olyan módon, hogy a környezetében lévő kavicsokat utánozva bújik meg.
Könnyen gondozható, és színpompás virágaival egyedi módon díszíthetjük vele az otthonunkat.
Magassága alig 5 centiméter. Két húsos, lapos tetejű barna, szürke, vagy zöld színű levele van. Felületükön pettyek, vagy márványerezetek láthatóak, amelyek hűen utánozzák a kövek mintáját. A levelei víztározása alkalmasak, megtartják a nedvességet, és így a hosszú, száraz időszakot is jól átvészelik. A két levél közötti résben találhatóak a rügyek. A nyár végén megérkező csapadékos időszakban kivirágzik, és hetekig gyönyörködhetünk a fehér és sárga virágokban.
Kezdő kertészkedők is bátran belefoghatnak a tartásába, hiszen gondozása rendkívül egyszerű, igénytelen növény.
Sivatagi növényként a meleg, napos helyet kedveli. Ablakba is tehetjük, az a fontos, hogy egész évben elegendő fény érje. A túlöntözést nem bírja. Húsos leveleiben nagyon sokáig képes megtartani a nedvességet, ezért két locsolás között mindig várjuk meg, amíg a földje megszárad. Ez akár 2-3 hetet is átölelhet. Mindig alulról locsoljuk, közvetlenül ne érje víz a növényünket. A téli, több hetes pihenési időszakban nem kell öntözni. A gondozásuk legkritikusabb része, amikor a levelei elszáradnak, és új levelek keletkeznek rajta. Ilyenkor még fokozottabban kell ügyelnünk arra, hogy ne érje a leveleket víz.
Jó vízáteresztő talajt válasszunk számára, de elég 3-4 évente átültetni. Mindenképpen laza talajt válasszunk, az eredeti élőhelyéhez alkalmazkodva.
A tél a nyugalmi időszaka, ilyenkor válasszunk olyan helyet a számára, ami néhány fokkal hűvösebb. Öntözés nélkül pihentessük pár hétig. Előfordulhat, hogy a levelei ráncosodni kezdenek, ez a kiszáradás jele. Ilyenkor azért kaphat néhány csepp vizet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük