Kezdőlap » Egészséges életmód » Kávé: tisztán a legjobb

Kávé: tisztán a legjobb

A kávé egyes összetevői pozitív hatással vannak egészségünkre. Hogy ezt a hatását ki tudja fejteni, a legjobb, ha feketén fogyasztjuk.
Ébren tart, növeli a teljesítményt és élvezeti értéke sem utolsó: a kávé sokak számára fontos indítója és kísérője a napnak. A kutatások ezenkívül azt mutatják, hogy a kávébab a különböző metabolikus megbetegedéseknél – például a Diabetes mellitus vagy a zsíranyagcsere zavarai – pozitívan hat.

Grazi kutatóknak sikerült először a kávé egészségre gyakorolt pozitív hatásának molekuláris folyamatát meghatározni. Az autofágia nevű folyamat a sejtekre egyfajta tisztító és méregtelenítő hatást fejt ki. A kontrollált böjttel is ezen a módon érhető el a méregtelenítés. A kávé azonban böjt nélkül is létrehozza ezt a folyamatot, ahogy a kutatók is megerősítették. A koffeinmentes kávé is hasonló mértékű hatást váltott ki, mint az eredeti változat. A kutatók valószínűsítik, hogy a kávé polifenol-tartalma hozza létre az autofágiát a szervezetben.

Hogy a kávé egészségre gyakorolt pozitív hatása érvényesüljön, a fekete kávé a megfelelő választás. Egy, az előbb említettel párhuzamosan végzett tanulmány szerint az állati fehérjék gátolják az autofágia folyamatát. Aki ragaszkodik a tejeskávéhoz, de a méregtelenítő folyamatot sem szeretné gátolni, számára is van megoldás: többféle növényi alapú tej (mandulatej, rizstej, kókusztej például) is kapható, melyeket a kávéhoz adva a megszokott lágy tejeskávé-ízt kapjuk, az autofágiát gátló állati proteinektől mentesen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük