Kezdőlap » Növények » Kávé

Kávé

A kávé, e kesernyés ízű élénkítő hatású italt évezredek óta fogyasztják, és csaknem ugyanennyi ideje vitatkoznak – olykor
igenhevesen – kedvező egészségi hatásairól is.Az új kutatások szerint ez az élvezeti cikk több olyan antioxidánst tartalmaz, amely védelmet nyújthat a rák és a cukorbetegség ellen.

Történelme
A legenda szerint a kávét Etiópia Kaffa nevű régiójában fedezték föl, miután egy pásztor rájött, hogy összefüggés lehet kecskéi élénksége és az általuk majszolgatott bogyók között. Egyes források azt állítják, hogy egy arab orvos használata először orvosságként a kávébab magjából nyert italt. A Közel – Keleten a 16. században vált népszerűvé, majd a konzervatív egyházi vezetők gyorsan be is tiltották stimuláló hatása miatt. A 17. században Európában is elterjedt a kávézás szokása; az első kávéház Velencében nyílt 1624 – ben. Ezután megállíthatatlan diadalmenet kezdődött: a ” fekete
levest ” egész Európában és Észak – Amerikában megkedvelték.

Mit tartalmaz?
Azt, hogy egy csészényi kávé mit tartalmaz, bizonyos fokig attól függ , hogy hol termesztették, illetve hogyan pörkölték és főzték. A koffein azonban kisebb – nagyobb mennyiségben minden típusban jelen van : neki köszönhető az ital frissítő hatása. A fő hatóanyagok közé tartozik a klorogénsav is, amely arra érzékenyekben növeli a gyomorsav – termelődést: a robuszta fajta többet, az arab fajta kevesebbet tartalmaz. A koffeinmentes kávéváltozatokban is van töredék mennyiségű koffein, ez azonban olyan kevés, hogy a legtöbben nem is érzékeljük a hatását.

Mire jó?
Asztma, köszvény, másnaposság, székrekedés, antioxidánsok hiánya, az emlékezőképesség hiánya, epekövesség megelőzése, fáradság, ingadozó vércukorszint.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük