Kezdőlap » Látnivalók » Károlyi-kert

Károlyi-kert

Budapesten a Károlyi-kert az V. kerületben, a mai Károlyi Mihály u., a Ferenczy Istvánt u., a Magyar u. és Henszlmann Imre u. által határolt területen fekszik. A pesti belváros legrégibb kertje, a török hódoltság után Werlein István kamarai inspektor tulajdona volt, a telken 1696-ban épülő barokk palotát és a hozzá tartozó telket előbb Patachich Gábor kalocsai érsek, majd Barkóczy Ferenc egri püspök tulajdalába került. Barkóczy 1759-68 között nagyszabásúan átépíttette Mayerhoffer Andrással és fiaival.

1768-ban vette meg tőle a palotát gróf Károlyi Antal ezredes. Az U alakú, háromhomlokzatú, egyemeletes épület a nagyméretű kerttel együtt egyetlen óriási tömböt alkotott. A többször átalakított egyszerű tagolású klasszicista homlokzat tengelyében hármas kapuzat van: két gyalogkapu között szépen kialakított kocsi-behajtó és kapualj, melyet dór oszlopsorok három hajóra tagolnak. Ennek közepéből nagyméretű háromkarú lépcső vezet az emeletre, altot aranyozott stukkós teremsor van.

A palotát 1799-ben Jung János bővítette már klasszicista stílusban, és hasonlóan 1831-ben Zitterbarth Mátyás végzett rajta javításokat. 1832-ben a bécsi A. P. Riegl és Hofrichter József átépítette, 1834-ben Koch Henrik dolgozott befejezésén. Belső munkákat Ybl Miklós is végzett az I. emeleti lakásban. 1849-5o-ben Jellasics, majd Haynau lakott itt. Innen hurcolták el Batthyány Lajost (a tragikus eseményt idézi Ispánki Józsefnek az ép. Henszlmann utcai falába illesztett domborműve).

1918-ban Károlyi Mihály itt szervezte a Nemzeti Tanácsot. 1929-től az emigrációban Károlyi Mihálytól a főváros átvette a palotát. 1930-50 között a Fővárosi Képtár otthona volt.
A kertet áttervezték Räde Károly kertészeti igazgató vezetésével, az átépítés 1932-ben ért véget, amikor közkertté nyilvánították. Az épületben ma a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Károlyi Mihály-emlékszoba van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük