Kezdőlap » Látnivalók » Károlyi- Csekonics palota

Károlyi- Csekonics palota

Pesten, a VIII. kerületben található gróf Károlyi István országgyűlési képviselő és felesége, gróf Csekonics Margit neobarokk stílusú palotája (Múzeum utca 17.). A feleség szüleitől kapta nászajándékba az átmenő telket, amelyik két párhuzamos – a Múzeum és a Reviczky – utcára nézett. Múzeum utcai U alakú, díszudvaros részével egy időben – de más stílusjegyeket hordozó – Reviczky utcai szárnyat megépítve az épület már zárt, belső udvarral rendelkezett.

A kőburkolatos Múzeum utcai főhomlokzata rusztikusan kváderezett, és a földszint és az emelet között övpárkány húzódik.
A palotát Csekonics Margit megbízásából Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervezte 1881-ben. A Fellner és Helmer bécsi építésziroda számos épülete áll még Magyarországon (Vígszínház, Budapesti Operettszínház, Szegedi Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház).

Az asztalosmunkákat, az angol hallban lévő lépcsőt, az elsősorban hársfából és tölgyből készült belső díszítőelemeket Thék Endre – a magyar gyáripari bútorgyártás létrehozója – üzemében készítették.
Csekonics Margit halála után 1938-ban leánya, Károlyi Melinda a palota Múzeum utcai szárnyát eladta. A második világháború előtt a Baross Szövetség Kereskedő Iparos és Rokonszakmák és Termelők Országos Egyesület költözött az épületbe, majd háború után a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének juttatták.

1956-tól a Budapest öt különböző pontján szétszórva működő Országos Műszaki Könyvtárnak adták át az építményt, amelyet fokozatosan, 1959-ig költöztette át részlegeit.
Múzeum utcai épületszárnyat 2006-ban felújították. A palota régi szerkezete nagyrészt megmaradt. A Károlyi István Konferencia-központnak otthont adó Múzeum utcai épületszárny konferenciák, rendezvények megtartására biztosít elegáns helyszínt. A palotában 2012 óta működik a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Versailles-i palota

A Versailles-i palota a XVII. század folyamán a francia királyság központja, egyben fővárosa lett. Magát …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük