Kezdőlap » Karácsony » A karácsonyfa eredete, a dísztítés története

A karácsonyfa eredete, a dísztítés története

A karácsonyfa, vagyis a fenyőfa eredetileg Skandináviából származik, onnan jutott először Németországba, majd a többi európai országba.
A karácsonyfa szó kétszáz éve, a földesurak járó, karácsonyi adóként szállított tűzifát jelentette.
A fenyőfa egyben jelképezi az új élet reményét is zöld színe miatt, formáját tekintve pedig az élet fájának mondják, örökzöld ágai az élet folytonosságát jelképezik.

Az otthonokat kezdetben csak fenyőágakkal, gallyakkal díszítették, majd az 1820-as évek végén állították fel az első magyarországi karácsonyfát, először Brunszvik Teréz, az első magyarországi óvoda alapítója.
Az otthonokban először csak a nemesi családok körében állítottak karácsonyfát, később a jómódú családoknál is elterjedt.
A paraszti családoknál csak ebben a században vált a fenyőfa karácsony szimbólumává.

Léteznek mondák is arról, hogy kik állítottak karácsonyfát először, az egyik monda szerint a Pogányok voltak, akik abban hittek, hogy a fának lelke van és ez tartja a házakat melegen a hideg hónapokban.

A karácsonyfa állításának a napja december 24.-e, Ádám és Éva névnapja. Ehhez kapcsolódtak szimbolikusan az első díszítő elemek, a papír rózsa, az alma, a dió aranyszínű papírba csomagolva. Az említett díszek a teremtést jelképezték, s a papír- karika füzér pedig a kígyót szimbolizálta. Valamint elmaradhatatlan volt a gyertya.
Ezek mellé jöttek később a mézeskalácsból készített díszek.

Napjainkban már az üzletekben vásárolt díszekkel ruházzák fel a karácsonyfát, s a gyertyát is felváltotta az égősor. Olyan széles a paletta, hogy mindenki megtalálja az elképzeléseinek megfelelő díszítő elemeket, ezért mindenkinek olyan a karácsonyfája, amilyennek Ő szeretné látni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük