Kezdőlap » Karácsony » Karácsony Angliában

Karácsony Angliában

A karácsony az év legfontosabb ünnepe a keresztények számára, ez Angliában sincs másként. A szigetországban több, mint ezer éve ünneplik a karácsonyt, emiatt kialakultak az európaitól eltérő szokások is. Ilyen például a díszítéshez használ kellékek, mint például a mályvarózsa, a repkény vagy a fagyöngyág, mely alatti csókolózás az amerikai karácsonyok egyik fő szimbóluma is. A gyerekek többsége már előre tudja, hogy mit kap ajándékba a családtól, és a karácsonyfát is együtt díszítik fel, ellentétben Magyarországon nagyrészt a „Jézuska hozza”.

Karácsony este a legtöbb helyen családi kórusok énekelnek a szomszédoknak, a gyerekek a kandallóhoz akasztják zoknijukat, melybe reggelre ajándékot remélnek a Santa Claus-tól, azaz a Mikulástól. Az ajándékok kibontása után a családok többnyire templomba mennek, majd ezt követően kerül sor a hagyományos karácsonyi ebédre, melynek fő fogása a töltött pulyka, ezt követi a húspogácsa, a híres szilvapuding brandyvel meglocsolva.

A pulykát nagysága miatt szokták libával vagy csirkével helyettesíteni, amihez gravy szószt szolgálnak fel. Másik jellegzetesség a délutáni karácsonyi torta, amely gyümölcsös, marcipános ízű és cukormáz bevonatú édesség. Karácsony első napján kerül sor a Királynő karácsonyi üzenetére, amelyet minden egyes rádió és tévécsatorna közvetít. Az uralkodó saját maga írja üzenetét, s a kormánnyal való egyeztetés nélkül kifejtheti véleményét a népnek.
A legnépszerűbb és legnagyobb karácsonyfa London szívében, a Trafalgar téren található, melyet minden évben Oslo városától kapnak ajándékba. Az utcák, terek legtöbbje fényárban úszik már november közepétől, felejthetetlen élményt azonban a Harrods áruház több ezer világító gömbbel díszített kirakata nyújt.
Ha egy igazi angol karácsonyra vágyik, akkor szerezzen be pár zoknifélét, akassza őket a kandallóhoz, legyen pulyka és tradicionális Christmas puding az asztalon, ne feledkezzen meg a fagyöngyről sem és garantált a siker.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük