Kezdőlap » Ház karbantartás » Jó karban tartva

Jó karban tartva

Az ősz már itt jár a kertek alatt, s az időjárás igen változékonysága miatt egyelőre beláthatatlan, hogy milyen sebességgel követi a tél.

Ilyenkor már célszerű átvizsgálni az egész házat, a pincétől a padlásig.

A tető napsütésben jól szemrevételezhető, jól láthatóvá válnak a törött, vagy csak megrepedt cserepek, melyeket ki kell cserélni. A ház lakóterének összes nyílászáróját, a nyílászárók szigetelését is ellenőrizni kell, az esetleges hiányosságokat feltárva a szükséges javításokat el kell végezni, vagy végeztetni.

Úgyszintén célszerű egy próbafűtéssel a központi fűtés rendszerének ellenőrzése, hogy a műszaki előírásoknak megfelelően működik-e, az előírt szinten van-e a nyomás a fűtésrendszerben, működik-e a keringető szivattyú, kell-e légteleníteni a fűtésrendszert.

A mostanában előfordult bőséges csapadék miatt a pincét is be kell vonni az ellenőrizendő feladatokba, mert ha építéskor a pince szigetelése nem tökéletesen került kivitelezésre, a talajvíz bizony be tud szivárogni, mert a víz megtalálja az utat.

Egy ilyen általános ellenőrzéskor aki még gyakorlatlan e téren, érdemes egy listát készítenie az ellenőrizendőkről, és kis jegyzetet készítve rögzítenie az ellenőrzéskor talált állapotot. Ezt követően már könnyebb az elvégzendő feladatok megtervezése, fontossági sorba rendezése. Ez a lista és jegyzet egymást kiegészíti, és a későbbiek során, az éves ellenőrzésekkor nem csak a sorrendhez és az elvégzendő feladatokhoz nyújt segítséget, de általa összehasonlítható az akkori állapotrögzítés, tervezhetőbbé válik a felújítás költség és anyagszükséglet vonatkozásában is, mert pontosabban meghatározhatóak az amortizálódási határidők.

A téli hónapokra még időben fel kell készülni, mert az épület elhanyagolása beláthatatlan következményekkel, előre kalkulálhatatlan költségvonzattal jár, azon felül pedig az épület eladhatóság szempontjából is háttérbe szorul egy azonos paraméterű, de karban tartott, gondozott ingatlannal szemben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan akadályozzuk meg a penészedést?

A lehetséges penészedésre már akkor gondolni kell, amikor a leendő otthonunkat a tervezővel kialakíttatjuk. Ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük