Kezdőlap » Fogyókúra » Jo-jo effektus – a sikertelen fogyás

Jo-jo effektus – a sikertelen fogyás

A fogyni vágyók valószínűleg már hallottak a jo-jo effektusról, egy részüknek személyes tapasztalatai is vannak ezzel kapcsolatban. Nem véletlen: a drasztikus, rövidtávú diéták után szinte garantált a jelenség kialakulása. Az alapgondolat, tehát a napi kalóriabevitel csökkentése, helyes. Azonban a radikális korlátozás, a koplalás épp a kívánt hatás ellenkezőjéhez vezethet.

Az elégtelen kalóriabevitel (általában az 1200 kcal alatti étrend számít annak) hatására a szervezet takaréklángra kapcsol, az anyagcsere folyamatai lelassulnak, a fogyás sebessége is csökken, vagy leáll. Amint a diétázó visszatér a normál táplálkozáshoz, a lelassult anyagcsere túlterhelődik. A vércukorszint tartósan magas, ennek megfelelően az inzulin kiválasztása is növekszik. A túlzott mennyiségű táplálékot a szervezet zsírban raktározza, felkészülve ezzel egy újabb, szűkös időszakra. A következmény: visszaszedjük a leadott kilókat, rosszabb esetben kamatostul, és az éhségrohamok is gyakoribbá válnak. A villámdiéták helyett hatásosabb a mennyiség helyett a minőségen változtatni, és a hosszú távú életmódváltás, az egészséges étkezés segítségével leadni a felesleges kilókat.

Aki diétába kezd, érdemes ügyelnie a fokozatosságra. Ha a szervezetet lassan, több lépésben szoktatjuk át az egészséges étrendre, a mennyiségeket fokozatosan csökkentve, a jo-jo effektus szinte kizárt. Figyeljünk oda arra, hogy semmiképpen ne menjünk az alapanyagcsere alá az energiabevitelt illetően. A rendszeres sport hatékonyabb a fogyás szempontjából: növeli a kalóriafelhasználást, így a negatív energiamérleg – vagyis, hogy több kalóriát égessen el a szervezet, mint amennyit a táplálkozással felvesz – koplalás nélkül is könnyedén elérhető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük