Kezdőlap » Látnivalók » Jáki templom

Jáki templom

Szombathelytől tíz kilométerre terül el Ják község, ami román stílusú templomáról nevezetes.

Rendkívül jó állapotban maradt fenn és nagyszerűen felismerhetőek a román építészeti stílus jegyei rajta. Déli oldalról fal veszik körül. Jellegzetes főkapuján lehet belépni, ami normann stílusú. Két oroszlán őrzi a bejáratot, felettük a timpanonban két angyal, közöttük Jézus alakja látható. A homlokzaton Krisztus és a 12 apostol életnagyságú szobrát csodálhatjuk meg. Egy gyermekét tartó Madonna és az oroszlánnal küzdő Sámson a kapu két oldalán lévő fülkékben szintén szépen kidolgozott.

A déli kapu jóval szerényebb, itt léptek be a polgárok és kisebb is, mint a főkapu. A templom nyugati oldalán a Szent Jakab kápolnát csodálhatjuk meg.
Ha belépünk a kapun, egyből feltűnik, hogy a beltér sötét. Apró, lőrésszerű ablakait elnézve ez egyáltalán nem meglepő. Ez a román stílus egyik fő jellemzője – a pici ablakok, a másik szintén jól érezhető, ugyanis nincs túldíszítve a templom belseje.

A templom építése 1221-ben kezdődhetett meg. Harminc év kellett a befejezéséhez, mert például a tatárjárás is hátráltatta az építkezést. Alapanyagként felhasználták a szombathelyi római romok köveit. Nagyszerűen sikerült elhelyezni a templomot, már 10-15 kilométerről is jól látható az épület.

Temérdek látnivaló vár Ják környékén. Szombathely közelsége miatt, érdemes ezt a két települést egyszerre megejteni. Szombathelyen a Papi szeminárium és a Székesegyház érdekes lehet, illetve ott van még a Savaria Múzeum, az Iseum, a Smidt Múzeum és a romkert.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük