Kezdőlap » Betegségek » Ízületi betegségek tünetei, és kezelése.

Ízületi betegségek tünetei, és kezelése.

Több kötőszöveti betegség okozhat ízületi gyulladást, például a reumatoid artritisz, a pszoriázis-hoz tartozó artritisz, a reaktív artritisz, és a szpondilitisz ankilopoetika. Bár sok más betegség is okozhat ízületi gyulladást, de ezt a négyet gyakran együtt említik gyulladásos ízületi megbetegedésként.
A reumatoid artrisz lehet enyhébb, időszakos, és hosszú lefolyású, betegség nélküli nyugalmi szakaszokkal, vagy folyamatos, lassabban vagy gyorsabban, romolhat. Kezdődhet ízületek együttes begyulladásával. Viszont gyakoribb mikor lappangva fejlődik ki és fokozatosan terjed különböző ízületekre. A gyulladás általában szimmetrikus, a test mindkét oldalán ugyan azon ízület gyullad be. Tipikusan a lábujjak, lábfej, a csukló, a kéz ujjai, boka, könyök ízületeiben kezdődik a gyulladás.
Általános jellemző tünetei, hogy fájnak, gyakran merevek főleg felkelés után, vagy hosszabb mozdulatlanság után. A betegek egy része fáradtnak és gyengének érzi magát főként kora délután. Akár hőemelkedés is jelentkezhet.
Megfelelő tornával megőrizhető a porcok, és ízületek egészsége. A tornát ellensúlyozni kell a fájó részek pihentetésével, de a teljes kímélés csak rontja, mintsem javítaná az ízületi állapotot. A szokásosnál puhább ágymatrac, szék, fotel súlyosbíthatja a tüneteket ezért inkább egyenes háttámlájú magas ülésű székek, kemény matracok javasoltak.
A hátgerinc artrózisa legtöbb esetben javítható speciális tornával, súlyos fájdalmak esetén szükség lehet háttámaszra vagy gyógyfűzőre. A fizikoterápia, esetleg hőkezeléssel kiegészítve, segíthet a fájdalmas ízületi területeken. A gyógyszereket a fizikoterápia és torna mellé kiegészítőként használják, hogy a fájdalom csillapításával el lehessen végezni a kellő gyakorlatokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük