Kezdőlap » Betegségek » Ízületi betegségek és a kondroitin-szulfát

Ízületi betegségek és a kondroitin-szulfát

Az ízületeink felszínét borító porcszövet porcsejtekből és sejt közötti állományból áll. A porcsejtek a növekedés befejezése után nem osztódnak tovább, de ezután is termelik a proteoglikánokat, amelyek a sejtek közötti állományt alkotják. Ha ez utóbbiak mennyisége csökken, a porc lassan pusztulásnak indul. A sejtek közötti állomány két fő összetevője a glükózamin – amely felelős a porcok termeléséért és lassítja a kopásukat – valamint a kondroitin-szulfát, amely fokozza a sejtek közötti állomány termelését és az ízületi folyadék viszkozitási tulajdonságait.

A magyarországi felnőtt lakosság körében a leggyakoribb ízületi megbetegedés a porckopás és az osteoarthritis. Ez azt jelenti, hogy az ízületek közti porcok széttöredeznek, ami fájdalmassá teszi a mozgást. Súlyosabb esetben korlátozódhat a beteg mindennapi életvitele is.

Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy a kondroitin-szulfátnak nagy szerepe van a betegség regenerálásában. Megelőzésképpen is ajánlott sportolóknak, illetve olyanoknak, akik aktív életmódot élnek.

A kondroitin-szulfát és glükózamin együttes használata hatékonynak bizonyult mérsékelt és súlyos fájdalmak kezelésénél is, valamint jó vizsgálati eredmények születtek versenylovakkal végzett vizsgálatoknál is.
A leghatékonyabb a szájon át történő adagolás, mert a bélrendszeren keresztül a hatóanyag mintegy 90 százaléka képes felszívódni. C-vitaminnal együttes szedése még jobb eredményekhez vezet nem csak porckopás, de egyéb csontkárosodások illetve törések esetében is. Kedvező hatása lassabban alakul ki, de tovább hat, mint a tüneti kezelésnek minősülő gyógyszeres terápia.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük