Kezdőlap » Gyógyszerek » Imuran

Imuran

Az Imuran egy olyan gyógyszer, amely az immunrendszer megerősítését segíti. Szakorvos írhatja fel, vagy szakorvosi javaslat alapján a háziorvos is, 90 %-os kedvezménnyel a gyógyszer ára 780 Ft, de közgyógyellátásra is felírható. A gyógyszert általában IBD betegségekben (Crohn betegség, colitis ulcerosa) szenvedő betegek részére írják fel, de szervátültetésen átesett betegek részére is adják. A gyógyszert csak az orvos előírása szerint szabad szedni, terhesség és szoptatás ideje alat nem szabad szedni. Hatóanyaga az azathioprine. A gyógyszer helyettesíthető az Azathioprin Ebewe nevű gyógyszerrel.

Sajnos olykor előfordul, hogy a gyártó cég gyártási lemaradása miatt az Imuran hiánycikké válik egy vagy két hónapra vagy akár többre is, ilyenkor jó hogy van helyettesítő gyógyszer (hacsak nem hiánycikk éppen az is) (volt már ilyen), vagy pedig a kisebb méretű (50 mg helyett 25 mg) Imurant kell felíratni és kiváltani, de abból természetesen dupla annyit kell bevenni mint a másikból (csak az 50 mg-os Imuran szokott hiánycikk lenni a 25mg-os nem).

Az Imuran kezelés befolyásolhatja a vérképet, ezért szedése alatt rendszeres vérvizsgálatokat kell végeztetni és csak orvosi ellenőrzés mellett szabad szedni. Az IBD betegek (Crohn, Colitis) amúgy is félévente járnak orvosi kontrollra, amihez kötelezően vinni kell laborleletet is, ezért külön vérvétel nem szükséges számukra.
Az Imuranhoz a szakorvosi javaslatot egy évre adják. Régebben félévente kellett kérni a papírt, de ez mostanra már egy évre változott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A köptetők

Feladatuk a köhögés, a köpetürítés megkönnyítése. Ezt a tapadós nyák folyóssá tételével, illetve a nyálelválasztás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük