Kezdőlap » Kert » Így lehet saját fűszeres kerted!

Így lehet saját fűszeres kerted!

Ég és föld a különbség a szárított bazsalikom és a friss levél között. Ugyanez a többi fűszernövényükre is elmondható – és ha lehetőségünk van rá, akkor érdemes odahaza megpróbálkozni a termesztésükkel.
• Bazsalikom
Egyszerre dísz- és fűszernövény. Bélgáz képződés esetén szélhajtóként funkcionál. Zöld növényi részeiben sok a C-vitamin. A friss bazsalikomlevéllel készült étel íze semmihez nem hasonlítható. Az olasz konyha népszerű fűszere.
Tápanyagigényes és szereti a napos helyeket. Kertben és cserépben egyaránt eltartható. Magvetéssel, palántaneveléssel lehet szaporítani. Magját fólia alá egy centi mélyre vessük el április elején. Fagyérzékeny növény, így kiültetéssel várjuk meg a május végét, amikor már esély sincs fagya. A növény júniustól folyamatosan virágzik. Vetőmagnak az első vágáskor a legszebb töveket hagyjuk meg, és amikor már megjelennek a barna magok, akkor vágjuk le, szárítsuk meg és morzsoljuk ki belőle a magokat.

• Koriander
Könnyű termeszteni. Egyéves növény. Márciusban kell elvetni 3-4 cm mélyre. A növénynek a levele nem túl kellemes illatú. Júliusban virágzik, termése augusztusra érik be. Éretten pereg. Zöldes barna állapotában vágjuk le a kis ernyőket és szárítás után morzsoljuk le.
Sültek, káposztás ételek, pácok, sült húsok ízesítésénél használják főleg.

• Citromfű
50-80 centi magasra nő meg és fényigényes növény. Érzékeny a fagyra. A tövét télire érdemes letakarni. Először célszerű elvetni és mikor már kis palántáink vannak, akkor májusban ültessük csak ki a kertbe. Leveleit virágzásakor vágjuk le és szárítsuk, majd morzsoljuk. Erős gyökérzete van, és jól tűri a szárazságot, tehát nem érdemes agyonöntözni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük