Kezdőlap » Fitnesz » Így lehet hatékonyabb az edzés

Így lehet hatékonyabb az edzés

A megfelelő zeneszám segítségével fokozhatjuk az edzés során nyújtott teljesítményt. Számos tanulmány megerősíti, hogy a zene nemcsak élvezhetőbbé, hanem hatékonyabbá is teszi az edzést. A hatás azonban a számok zenei stílusától is függ: egy rosszul összerakott lejátszási lista tehát nem sokat segít.

Egy skót kutatás szerint egészségesebb életmódot élnek azok az emberek, akik sokat táncolnak, mint azok, akik csak ritkán, vagy soha. A zenére végzett mozgás tehát pozitív hatást fejthet ki egészségünkre. Nem kell feltétlenül táncolnunk ahhoz, hogy élvezhessük az előnyeit: a zenére végzett edzés is hasonlóan hat. A zene motivál arra, hogy tovább, és keményebben eddzünk – állítják a szakértők. Elsősorban a gyors ritmusú zeneszámok segítenek elterelni a figyelmünket a sport mellékhatásairól (izomfájdalom, fáradtság, kimerülés). Az energikus zene ezenkívül felkészíti az idegrendszert a fizikai aktivitásra, és érdekesebbé teszi az edzést azok számára, akik a testmozgást egyébként unalmasnak találnák.

A gyors, és dinamikus edzésekhez 120-140-es percenkénti ütemszámú (bpm) zeneszámokat válasszunk: ezek nem lassú, de nem is túl gyors ritmusúak. Ha az ütemek száma nagyjából megegyezik a szívfrekvenciánkkal, a zene még jobban hat a teljesítményre. A bemelegítés, levezetés, vagy a jóga lassabb, nyugodtabb mozgásformát jelentenek, amihez a 60-90 bpm-es ritmusú számok illenek. Azonban nem minden zenei műfaj megfelelő a sporthoz: a tudományos kutatások szerint ideális kísérő zene például a pop, techno, R’n’B, és a hip-hop. A jazz, és a reggae ezzel szemben kevésbé ajánlottak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük