Kezdőlap » Egészséges életmód » Így hosszabbítsuk meg életünket

Így hosszabbítsuk meg életünket

Nem dohányzik, közepes a testtömeg-indexe, moderált mennyiségben fogyaszt alkoholt és vörös húst? A kutatók egy nemrég végzett vizsgálat során kiszámolták, hogy akár 17 évvel tovább élhet, mint a dohányos, túlsúlyos embertársai.
A testmozgás nélküli élet, a cigaretta-, és alkoholfogyasztás, a nagyobb mennyiségű vörös hús fogyasztása nem egészséges – tulajdonképpen ez nem jelent újdonságot. Azonban eddig nem vizsgálták a dohányzás, ivás, egészségtelen életstílus együttes hatását, és nem határozták meg pontosan, milyen kilátásokat jelent a várható élettartam tekintetében. Német kutatók egy tanulmány során nemrég ezt a hatást próbálták elemezni.
A vizsgálat során 25 000 ember életstílusát vették alapul. Úgy találták, elsősorban a dohányzás az a faktor, ami csökkenti a várható életkort. Aki több, mint 10 szál cigarettát szív el naponta, átlagosan 9,4 évvel rövidíti a várható élettartamot. Nőknél a csökkenés 7,3 év. Még a tíz szálnál kevesebb, moderált mennyiségű cigarettafogyasztás is csökkenti a várható élettartamot mindkét nem esetében, körülbelül öt évvel.
További tényezők, amik az életkort rövidíthetik, a túlsúly, vagy túlságosan alacsony testsúly, a gyakori alkoholfogyasztás, és a vörös húst gyakran tartalmazó étrend. A 30 feletti testtömeg-indexszel rendelkező embereknél férfiak esetében 3,1 évvel, nőknél 3,2 évvel csökken a várható életkor. Túlságosan soványnak lenni sem szerencsés: a 22,5 pont alatti testtömeg-index férfiaknál 3,5, nőknél 2,1 éves csökkenést jelent. A testmozgás hiánya nem hat közvetlenül a várható életkorra. A gyakori alkoholfogyasztás – több, mint négy adag ital egy nap – a férfiak esetében átlagosan 3,1 évvel rövidíti az életet. Nőknél ezt az összefüggést nem tudták kimutatni. A sok vörös hús azonban a nőknél nagyobb károkat okoz, mint a férfiaknál: ők átlagosan 2,4 évet veszítenek, míg a férfiaknál ez az adat 1,4 év.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vegetáriánus életmód kedvező hatása

A vegetáriánus étkezés számos előnnyel rendelkezik. Aki nem fogyaszt húst, bizonyítottan az átlagnál kisebb az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük