Kezdőlap » Családi élet » Idős apuka, egészséges gyerek?

Idős apuka, egészséges gyerek?

A nőknek nem szabad túlságosan későn gyermeket világra hozni, a férfiak ezzel szemben akár 60 éves korban is problémamentesen apává válhatnak – ez a vélemény széles körben elterjedt, de nem igaz. Amennyiben egy nő 35 éves kor fölött esik teherbe, növekszik a kockázat, hogy a gyermek például Down-szindrómával jön a világra. Ezzel a problémával sokan tisztában vannak. Az apa hímivarsejtjei azonban szintén nem javulnak a növekvő életkorral – állítják a kutatók, de a tévhit, miszerint az idős férfiak kockázat nélkül vállalhatnak gyereket, mégis makacsul tartja magát.
A kutatások már régóta megmutatták az “idős apa” problémáját. Először svéd és amerikai kutatók hozták nyilvánosságra vizsgálatuk eredményeit, miszerint a 45 év feletti apáktól származó gyerekeknél nagyobb a kockázat az ADHS, autizmus és egyéb pszichikus megbetegedések tekintetében. Ezenkívül kiderítették, hogy a gyerekek intelligenciahányadosa valamivel alacsonyabb lehet.
Az összefüggés az apa magasabb életkora, és bizonyos megbetegedések rizikója között már régóta ismert. A pontos folyamatot azonban még nem ismerjük – az életkortól függő genetikai mutációk a hímivarsejtekben nem magyarázzák meg a hatást. Ehelyett a kutatók abból indulnak ki, hogy más faktorok is fontosak lehetnek: például az epigenetikus változásokat tartják felelősnek.
Az epigenetikus változások nem valódi mutációk, mivel a DNA építőköveit nem közvetlenül változtatják meg. A jelentőségük gyakran abban áll, hogy kisebb molekulák (metilcsoportok) a DNA-hoz kapcsolódnak, és megváltoztatják a szerkezetét. Ez a környezeti hatások által, például a dohányzás, kemikáliák, az anyagcsere betegségei vagy erős túlsúly miatt is kialakulhatnak. Megváltoztatják a gének aktivitását, és a hímivarsejtek által ezeket változásokat a gyermeknek is átörökítik.
A 45 év feletti férfiaknak tehát, amennyiben apává szeretnének válni, érdemes informálódniuk a kockázatokkal, betegségekkel kapcsolatban, melyek az idősebb apák gyerekeinél kialakulhatnak, és hogy milyen eljárásokat lehet igénybe venni ezek kiderítésére – például a különböző ultrahangos vizsgálatok tartoznak ide. Azonban azzal is tisztában kell lennünk, hogy egy terhességnél sem 100%-ban garantált, hogy a gyermek egészséges lesz, fiatal szülőknél sem. Az apa vagy az anya idős kora nem ok arra, hogy visszalépjenek a gyermekvállalástól, azonban tisztában kell lenniük a lehetséges kockázatokkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a jó párkapcsolat titka?

Az ember alapvetően társas lény, még ha vannak is időszakok, amikor egyedül , társ nélkül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük