Kezdőlap » Betegségek » IBD betegségek

IBD betegségek

Mi is az IBD? A Crohn betegség és a Colitis Ulceroza együttes elnevezése. Mindkettő egy krónikus gyulladásos bélbetegség. Az alapvető különbség a kettő közt, hogy a Crohn betegség a teljes bélszakaszt érintheti, míg a colitis csak a bél nyálkahártyát és az az alatti részt érinti. A crohn betegség véglegesen nem gyógyítható, a colitis műtét után végleg megszűnik.

Mindkét betegségnél fontos az előírt diéta betartása és a gyógyszerek beszedése a hosszabb tünetmentesség érdekében, mivel mindkét betegségnél aktív és passzív szakaszok váltják egymást.

Tünetetek: mindkettőnél hasgörcs, hasmenés, bár a colitiseseknél ez véres széklettel jár, crohnosoknál csak híg nyákos (bocs a plasztikus leírásért). Emellett a crohn betegség egyéb kísérő tünetekkel járhat mint pl. bőrgyulladás,ízületi gyulladás, szájban lévő gyulladt sebek, reflux, psoriasis, hirtelen fogyás. Ezeken kívül előfordulhat még bélszűkület, vagy elzáródás, sipoly, fekély a bélen, ezekhez műtét szükséges, némely esetben az adott bélszakasz eltávolítása után a bél rövidsége miatt előfordulhat hogy sztóma kerül kialakításra (ez azt jelenti, hogy a bél vége kivezetésre kerül a hason kívülre és alkattól függően vagy oldalra kerül, vagy a has közepére, az előbbi a gyakoribb, az utóbbit csak akkor csinálják, ha beteg telt és oldalra nem tudják kitenni.) Sztómát csinálnak ideiglenesen is a bél “pihentetése” érdekében, ilyenkor kb. fél év után a bél visszahelyezésre kerül a hasba, de súlyosabb esetben végleges sztómát csinálnak a betegnek.

Az IBD nem összetévesztendő az IBS-sel (Irritábilis bél szindróma) Az irritábilis bél szindróma vagy röviden IBS az emésztőrendszer funkciózavara, mely olyan panaszokkal jár, mint amilyen a hasfájás, a rendszertelen székelés (hasmenés, szorulás vagy felváltva) és puffadás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük