Kezdőlap » Baba-mama » Hozzátáplálás: És mikortól adjunk tejtermékeket?

Hozzátáplálás: És mikortól adjunk tejtermékeket?

Nehéz helyzetben vannak azok a szülők, akik tudatosan és megfelelő informálódva szeretnék gyermeküket bevezetni az étkezés világába, hiszen rengeteg információ kering az interneten és szóbeszéd útján a megfelelő hozzátáplálásról. Különösen így van ez a tejtermékek esetében. Mikortól adjunk tejtermékeket kisgyermekünknek? Adjunk-e egyáltalán neki és milyet? Erre a kérdéskörre szeretnék a továbbiakban választ adni. Azt azonban már az elején leszögezném, hogy hat hónapos kor előtt semmiképpen se adjunk anyatejen vagy az életkorának megfelelő tápszeren kívül mást babánknak, ugyanis emésztőrendszerük fejletlensége miatt még nem állnak késen más táplálékok megemésztésére.

A tejtermékek esetében fontos, hogy külön kezeljük a tejet és a savanyított tejtermékeket, mivel ez utóbbiak könnyebben emészthetőek, így korábban elkezdhetjük kínálni vele gyermekünket. Savanyított tejtermékek közé soroljuk a kefírt, joghurtot, túrót, vajat és sajtot, amelyeket – ha a családban nem fordult elő allergiás betegség – már nyolc hónapos kortól kezdve adhatunk fokozatosan, kis mennyiségben, főzelékek vagy gyümölcsök mellé kiegészítésképpen. Kezdetben tehéntejből készült tejtermékeket kínáljunk, majd a 12. hónap betöltését követően már kínálhatunk kecsketejből és juhtejből készült termékeket is. Ezeket intenzívebb ízük miatt érdemes később kipróbálni.

Nem csak a tehén, de más állatok tejét sem javasolt a gyermek egy éves kora előtt adni, mivel idegen eredetű állati fehérje, ami könnyen hajlamosíthat későbbi allergiás megbetegedésekre. Amennyiben mégis szeretnénk „tejet” adni babánknak, hat hónapos kor után kínálhatjuk növényi tejjel, például cukrozatlan rizs- vagy zabtejjel (a szójatej ugyanolyan jellegű fehérje, mint a tehéntej, így ezt kerüljük). Ha gyermekünk egy éves kor után rosszul tolerálja a tehéntejet, jó megoldást jelenthet a kecsketej, amelynek proteinje könnyebben emészthető.

A babának szánt tejtermékek esetén ne törekedjünk az alacsony zsírtartalmú termékek használatára, mivel a zsiradék és a koleszterin a fejlődésben lévő babák táplálkozásának fontos elemeit jelentik. Arra azonban figyeljünk, hogy csak és kizárólag natúr termékeket használjunk, a vaj ne legyen sózott, a joghurt ne legyen ízesített.

Azt semmiképpen ne feledjük el, hogy gyermekünk teljes értékű táplálásában fontos szerepe van a tejtermékeknek, hiszen kiemelt zsír-, protein- és kalciumforrás, rengeteg vitamint tartalmaz, így minden nap kínáljuk babánkat valamilyen tejtermékkel. Ha szülőként nem fogyasztunk és emiatt gyermekünket sem szeretnénk tejtermékkel kínálni (például vegán táplálkozási szokások miatt), igyekezzünk más módon pótolni a szükséges tápanyagokat. Erre zöldségek és gyümölcsök megfelelő mennyiségű fogyasztásával is lehetőségünk nyílik a pótlásra, így például hüvelyesekkel és zöld levélzöldségekkel a kalciuméra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük