Kezdőlap » Nyaralás » Hová utazzunk? Lecce- az aranyváros

Hová utazzunk? Lecce- az aranyváros

A Salento- félsziget szívében rejtőzik Lecce, amelyet sokan úgy neveznek” a Dél-Olaszországi Florence”.
Lakói dolgos népek, kiváló olívaolajat, remek borokat köszönhetünk nekik. Mégsem ez az első, amit a látogatókat idecsalja.

A város nagyon régi, a 3. században a Rómaiak elfoglalták, és új nevet kapott: Lupia. A város virágzott a római Hadrianus császár ideje alatt, és ekkor épültek a város szívében ma is látható, színház és amfiteátrum. A Nápolyi Királyság ideje alatt (16.-17. században) Lecce az egyik leggazdagabb város volt a Földközi-tengeren, és ebben az időben kezdtek számos barokk stílusú épület –ma már műemlék- építéséhez. Különlegessége ennek a stílusnak eltér a klasszikus formától: művészei törekedhettek arra, hogy meghökkentség az embereket, fantázia világuk minden elemét megformázva meglepő ember,- és állatalakokat ábrázoltak.

A város híres az aranyművességről is, ha sétát teszünk a városközpontban kora reggel, csodálatos látvány tárul elénk, a lenyűgöző épületek arany színben pompáznak.
Sétát tehetünk a Piazza S. Oronzo-n, vagy az Augusztus császár uralkodása idején (2. század) épült római amfiteátrum elképesztő hatással bíró maradványait, közel 25 ezer néző fért itt el!

A terület végén a Via Appia úton haladva- a legfontosabb közutak az ókori Rómában- eljuthatunk a Dóm térre, hogy megnézzük a város székesegyházát. A templom a 12. században épült, de Lecce püspöke 1659-ben megbízta Giuseppe Dzimballo-t, hogy újjáépítse, aki jellegzetes barokk stílussal ruházta fel. A fő homlokzaton számokkal ellátott fülkékben a szentek, és bal oldalán a székesegyház harangtornya. Ha ennél feljebb merészkedünk, fenséges látványban részesít az Adriai tenger.
Egy másik lenyűgöző épület a barokk stílusú Basilica di Santa Croce, ami sokáig kolostorként működött, de a 16. században újjáépítették. A templom belsejében díszített értékes freskók, köztük a Madonna Konstantinápoly- 16. század korabeli.
Ha elfáradtunk a városnézésben, pihenjünk meg egy kávézó teraszán, és kóstoljuk meg a helyi jegeskávét a „Caffe a Ghiaccio”-t.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nyaralás Horvátország: Krk sziget

Krk sziget a Kvarner- öböl északkeleti részén található Horvátországban. Magyarország kedvelt úti célja, rengetegen látogatnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük