Kezdőlap » Látnivalók » Hová érdemes utazni, ha hósapkát szeretnénk látni? – Törökország- Ararát – Hegye

Hová érdemes utazni, ha hósapkát szeretnénk látni? – Törökország- Ararát – Hegye

Kelet-Törökországban, Irán és Örményország határán, 5165 méter magasságban hófedte hegy döfi át a fellegeket. Agri dagi, amelyet a Bibliából Ararát hegyként ismerünk. Elegáns gúla alakjával hirtelen emelkedik ki a poros, egyenetlen fennsíkból. Az örök hó övezetéig nyúlik az óriás hegy koronája, „a vakítóan ezüst sapka” Melyen a hagyomány szerint egykor Noé bárkája megfeneklett.
Az itt élő örmények és perzsák századokon át lehetetlennek tartották az Ararát megmászását, részben a magassága, az elrettentő hósapka, de a hegyhez kapcsolódó misztikus veszélyek miatt is. A XIX. század elején az Ararát vidékére látogató brit diplomata-utazó, James Morier a hegyen lakó „hóférgekről” hallott történeteket: oly hideg, kicsi, fehér kukacok voltak ezek, hogy „egy nagy tál sörbet lehűtését is eredménnyel elvégezhetnék”.
Nemcsak titokzatos lényekről esett szó, hanem vadállatokról is beszéltek az emberek: mérges kígyókról, mérgező pókokról, hiúzokról, leopárdokról, medvéről és vaddisznókról. Egyesek szerint sárkányok is fenyegették az utazó kereskedőket, de szembe szállt a banditákkal és útonállókkal is. Persze ez csak legenda. A veszélyek ellenére Morier a hegy régóta továbblépő szépségét és titokzatosságát ekképpen jellemezte: „Valamennyi része tökéletes nincsenek kemény, nyers vonásai… minden összhangban van rajta…”
A lavinaveszély és a fenyegető vadkutyák sem akadályozzák ma már az Ararát csúcsának megmászóit, hogy megszemlélhessék a bibliai idők óta változatlan, örök táj völgyelt, fennsíkjait és távoli hegyeit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük