Kezdőlap » Betegségek » Honnan tudhatjuk, ha beteg a macskánk?

Honnan tudhatjuk, ha beteg a macskánk?

Egy szerető, felelős gazdi – legyen szó bármilyen állatról – a szívén viseli állatkája sorsát. Azonban előfordulhat, hogy a legnagyobb gondosság ellenére valami probléma adódik. Egy macskatartó esetében még érdekesebb: a cicák ugyanis hajlamosak eltitkolni, ha valamilyen problémájuk van, vagy nem érzik jól magukat. Érdemes figyelni az intő jeleket, mik azok a tünetek, amik betegségre utalhatnak, hogy amilyen hamar csak lehetséges orvoshoz tudjunk fordulni.

Minden cicának megvan a maga étkezési szokása: mik azok a falatok, amiket szívesen elfogyaszt, vagy melyeket hagy a tányérján (egyes macskák kifejezetten válogatósak, sőt ha kölyökkorban hozzászoktatjuk egy bizonyos fajta ételhez, akkor valószínűsíthetően felnőttként is ragaszkodni fog ahhoz.) Érdemes megjegyezni, hogy egy nem ivartalanított állat, csak annyit eszik, illetve iszik, amennyire neki feltétlenül szüksége van. (Nem úgy az ivartalanítottak esetében, ahol pontosan kimérve kell adagolni az ételt, az elhízás elkerülésének érdekében.) Ha ez a megszokott szokás megváltozik, érdemes jobban figyelni az állatot: az, ha eltolódik az étkezés, még nem jelent problémát. Viszont ha nem eszik, kínálásra elutasítja akár a kedvencét is, az már betegség jele. Az étkezés közbeni nyávogás szájüregi problémát mutathat. A vízfogyasztás eltérő lehet, hiszen az a cicus, amelyik konzerv vagy alutasakos eledelt kap, kevesebbet iszik, a túlzott vagy az egyáltalán nem ivás viszont már jelezheti, baj van. Hányás vagy hasmenés esetén azonnali orvosi segítségre van szükség!

A betegség egyik legszembetűnőbb jele a levertség: ilyenkor az eleddig aktív, energikus állat állandóan fekszik, alszik, mélabús lesz, elbújik a gazdája elől. Ha ez az állapot 2 napnál tovább fenn áll, irány az állatorvos! Akkor is érdemes felkeresni, ha a cica minden ok nélkül zihál vagy liheg, mert ezek belső fertőzésre utalhatnak.

Egy egészséges cicus rendszeresen nyalakszik (még a kandúrok is), ha ezt nem teszi, az mindenképpen betegségre figyelmeztető jel!

Akkor is érdemes betegségre gyanakodni, ha túl gyakran látogatja az „macska toalettet”. Ugyanez a helyzet, ha napok óta feléje se néz (kivéve költözéskor, mert akkor 1-2 napig ez még elfogadható.) Egy átlagos macska 1-2 naponta produkál székletet, így ennek változása is lehet eredménye egy emésztési problémának.

Néha talán nehéz észrevenni, ha négylábú kedvencünknek valami baja van. Viszont ha figyelünk, probléma esetén mihamarabb szakszerű segítséget hívhatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

1 hozzászólás

  1. hello
    a macskam tegnap estetol nem eszik probaltam a tejet es a csikot ma behoztam dorombolt es kedveskedett futkarozik jatszik stb
    tudtok alyanlani valamit ??? kelek azonnal irjatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük