Kezdőlap » Étel » Honnan kapta a nevét az Újházi tyúkhúsleves?

Honnan kapta a nevét az Újházi tyúkhúsleves?

Az Újházi tyúkhúsleves a falusi lakodalmi ételek elengedhetetlen kelléke, mind a mai napig. Sokan szeretik, elkészíteni sem kíván nagy kulináris tudást, azonban azt kevesen tudják, hogy ez az ízletes ennivaló vajon honnan is kaphatta nem mindennapi nevét. A múlt század húszas éveiben a Nemzet Színház alkalmazásában állott egy kitűnő orgánumú színész, akit Újházi Edének hívtak.

Egy agglegényről van szó, aki szeretett nagyokat enni, és a konyhai tudományok nagy ismerője lévén új és újabb ételeket talált ki, de mindig csak oly módon, hogy a már meglévő ételekhez adott valami újat, valami szokatlant, vagy elkészítési módját gondolta újra. Még szélesebb körben való ismertsége előtt, igen kedvelte a kisvendéglőkben kapható “zónának” nevezett filléres ételeket.

Miután babérjai szaporodtak, nívósabb helyeket is meglátogatott, nevezetesen a fővárosi “Gambrinus” éttermet, ahová neves, és gazdag emberek jártak étkezni, ott ő hamar törzsasztalt kapott az akkori tulajdonostól. A főszakács is, munkaadójával együtt nagy rajongója volt a művésznek, így minden sóhaját lesték.

Egyik borongós őszi napon azt tanácsolta Újházi, hogy mi lenne, ha a jércét nem darabolva, hanem egészben főznék meg, és a zöldségek darabolásával sem vesződnének sokat, és ilyen módon főznének levest. Már másnap az említett módon készítették el, és a siker nem maradt el. A kényes belű urak úgy falták a levest, mintha az életük múlna rajta. Olyan hírességek, mint Krúdy Gyula, vagy az akkor húszas éveit taposó Molnár Ferenc is dicsérőn szólt az új módszerrel főzött levesről, amit akkor még Ede levesének, majd a színész halála után Újházi tyúkhús levesnek neveztek el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük