Kezdőlap » Karácsony » Honnan ered a karácsony?

Honnan ered a karácsony?

A karácsony jelenlegi dátuma rendkívül közel esik a téli napfordulóhoz. Ez az időpont a legtöbb korai, „barbár” vallási kultúrában jelentős időpont, hiszen ettől a naptól kezdve az éjszakák rövidülni, a nappalok pedig megint hosszabbodni kezdenek, a sötétség és a hideg lassan-lassan eltűnik. Ezért a pogány vallásokban szokás volt megünnepelni ezt az időpontot, például a régi kelta hiedelmek szerint a Yule (angolul Midwinter) alkalmával is a Nap, a fény újjászületését ünnepelték és nagy örömtüzeket gyújtottak.
Ezek a pogány szertartások igen elterjedtek voltak Európában, ahol éppen akkor kezdett aktív terjeszkedésbe a Római Birodalom új államvallása, a kereszténység. A keresztény hiedelmek, a teológia alaptételei a korai időszakban még nem voltak pontosan kidolgozva, ezért lett összehívva a níceai zsinat 325-ben I. Konstantin császár által.

Többek között ekkor jelölték ki azt az időpontot is a vallástudósok és főpapok, mikor kell az év során Jézus Krisztus születését megünnepelni. Nem minden hátsó szándék nélkül kerülhetett tehát a karácsony éppen a téli napforduló közvetlen közelébe: gyakori jelenség volt valamely keresztény egyházi ünnepet mintegy „rátelepíteni” a pogány ünnepnapokra. Így egyrészt lefoglalhatták az embereket, hiszen aki a keresztény szertartásokon vett részt, az nem volt jelen a pogány szertartásokon, másrészt a keresztény ünnepkör mintegy beolvasztotta magába a régi szokások egy részét.
Ezért van, hogy fenyőfát díszítünk ezen az alkalmon, mintegy növényt áldozunk, illetve gyertyákat gyújtunk a fán és szerte a házban – ez valószínűleg a pogány tűzgyújtási rituálék maradványa.
A képen a Zöld Ember, a kelta mitológia Yule ünnephez köthető alakjának egy modern ábrázolása látható, ahol a figura már hasonlít a Mikuláshoz is, és egyben fenyődíszeket visel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük