Kezdőlap » Egészséges életmód » Honnan ered a fagylalt?

Honnan ered a fagylalt?

Azért ide küldöm be,mert maga a cikk nem recept, és tulajdonképpen sajnálnám, ha 30 forintot érne. De majd átrakjátok.

Jégkrém.. fagylalt, erre a szóra mindenki szép gondolatokat gondol, egyik kedvenc édességünkre, a gyerekek az édes finomságra, amit úgy szeretnek, és legtöbbünk a forró nyárra is. Ám nem mindenhol eszik csak melegben. Oroszországban, a mínusz fokokban is láthatunk az utcán sétáló, és fagyit eszegető embereket. Náluk a fagylaltnak egész évben szezonja van.
Európában inkább a forró évszakok jellegzetes finomsága, télen pedig meleg desszertek hívei.

A fagylalt eredete több mint 4000 éves. Ma már a nap bármely szakában képesek vagyunk enni fagylaltot, jégkrémet, de régen ez különleges desszertnek számított, és állagában, elkészítésében is csak alig emlékeztet a mai fagyikra.

Az ókori Kínában időszámításunk előtt 2000 évvel, a jégkrém csak gyümölccsel kevert hó és jég keveréke volt, és Tanggu császár nevéhez köthető. Salamon király is szerette ezt a desszertet, ők hűtött gyümölcslevet használtak. Hippokratész is ajánlja a fagylaltot írásaiban, Nagy Sándor pedig, amerre járt, terjesztette ezt a hideg, a bőrünket borzongató édességet.
A mélyhűtött gyümölcsitalokat széles körben használták az ókori Rómában. Néró császár is nagy rajongója volt a hideg desszertnek, a jeget hozzá az alpesi gleccserekből szállították, és speciális jégveremben tárolták.

A híres Marco Polo hozta vissza keletről a sörbetet, aminek alapján hozták létre az első fagylaltot Szicíliában. Itt megvolt minden szükséges összetevő: cukornád (ide importálták az előállított cukrot az arabok), Szicília bőségesen termelt tojást és tejet. Viszont hideg nem volt, ezért tengeri sót kezdtek bányászni, ami ahhoz volt szükséges, hogy a lehűtött egyveleg ne kristályosodjon ki, amit a szállított jéggel kevertek.
Az első hivatalos fagylalt napja Európában 1533. október 28. volt. Erre a napra Firenzéből hozott olasz séf, Medici Katalin házasságára készítette eme csodás desszertet.

Ma már többféle fagylalt között válogathatunk: vizes alapú, tejes, tejszínes, különböző ízekben, aromákkal, valódi csokoládéval, és gyümölcsökkel. Egy biztos, a régi ősök kedvence, a mi kedvencünk is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az egészség szépít

A szépséghez részben a gyomrunkon keresztül vezet az út. Az egészséges táplálkozás jelentősen befolyásolja az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük