Kezdőlap » Látnivalók » Hollókő

Hollókő

Nógrád megye gyöngyszeme egy négyszáz lakosú műemlékfalu.
Hollókő az egyik legépebben fennmaradt palóc település, legértékesebb része az Ófalu, melynek 58 védett épülete van és egy fazsindelyes temploma. A lakóépületek fésűs elrendezésben épültek, ez adja a különlegességét az utcáknak. Kőlábazat, előreugró tető és mellvédes tornác teszi bájossá az épületeket. Jellegzetes épülete az Óvárosnak a katolikus templom. Egy lejtő szélén épült, egyszerre fehérre meszelt falai téglalap alaprajzot ölelnek körbe. A hajóját nyeregtető borítja.

Vár is található a településen, mely nyáron a népszerű várjátékoknak a színhelye. Tatárjárás után kezdték meg az építését, a török harcok idején a végvárrendszer tagja volt. Jelentős pusztulásnak indult és csak a hatvanas években kezdték feltárni és felújítani.

A palócok jellemző szokása a kiszehajtás. Virágvasárnaphoz köthető népszokás lényege, hogy egy szalmabábut vittek végig a falun, amit beöltöztettek, majd folyóba dobtak vagy elégettek. Ezzel szabadították meg falujukat a téltől. Palóc ételeket is érdemes megízlelni. Általában habarással készült levessel kezdődik a hagyományos menüsor, amit egy krumplis étel követ. Ünnepekkor rétes és molnárkalács kerül az asztalra.

A környéken járva látogassunk el Szécsénybe, mert több látnivalóval is szolgál. A Forgách-kastély múzeuma, a barokk stílusban épült ferences kolostor és a Tűztorony mind megtekintésre vár. Szirák és Buják települések talán kevésbé csengenek ismerősen, de itt is találhatunk érdekes dolgokat (Szirákon kastély, bujáki népviselet).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük