Kezdőlap » Látnivalók » Hollandia földrajza

Hollandia földrajza

Hollandiáról elsősorban a legtöbb embernek a kakaó jut az eszébe vagy éppenséggel a tulipánok , pedig a földrajzi adottságai sokkal jelentősebbek. Nyugat-Európa északi partvidékén az Északi-tenger mentén fekszik. Területének csak egy kisebb része emelkedik a tengerszint fölé. Legmagasabb pontja a Vaalserberg , amely 322 méter magas az ország délkeleti csücskében.

A legmélyebben fekvő területek 4-6 méterrel vannak a tenger szintje alatt. Az ország területének 95%-át a Holland-alföld foglalja el. A partokon igen nagy a víz romboló ereje. A mélyföldeket természetes dűnesorok, valamint gátak és zsilipek védik a tengertől , ennek ellenére az ország történelme során több katasztrófális vízbetörés történt, legutóbbi az 50-es évek elején.

Több évszázad alatt egyre nagyobb területet vettek el a tengertől. A látványosságnak számító szélmalmok feladata régebben a víz kiszivattyúzása volt. Gátrendszert folyamatosan bővítik. Az északi országrész enyhén hullámos térszínű lápos vidék.

A Fritz-szigeteket a keskeny Watt-tenger választja el a kontinenstől. A tengeri talapzat jelentős kőolaj és földgázkincseket tartalmaz. Jelentős folyói : Mass 312 km a Schelde, valamint a Rajna torkolatának két ága, a Lek és a Waal. Éghajlata jellegzetesen óceáni. A nyár hűvös és csapadékos, a tél enyhe, szeles. A csapadék évi mennyisége 800-950 mm. Egyes területei védelmet igényelnek , így nemzeti parkjainak a száma 20-ra emelkedett. A Rajna torkolatánál jelentős mezőgazdasági munka folyik, mégis az állattenyésztés bizonyult a legfontosabbnak .

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük