Kezdőlap » Látnivalók » Hol volt Boleyn Anna székhelye?

Hol volt Boleyn Anna székhelye?

Az angliai Hever kastélyát Tudor-kori fényűzés jellemzi, amelyben VIII. Henrik (1509-1547) Boleyn Annának (1501-1536) udvarolt. A tornyos várat 1270-ben építették, de kétszáz évvel később biztonságok, kényelmes lakhellyé alakították át a gazdag Boleynek. VIII. Henrik idején Sir Thomas Boleyn (1477-1539), Wiltshire első earlje volt a családfő. Két lánya, Mária és Anna is megtetszett a királynak. Mária a szeretője volt egy ideig, de Anna, aki Heverben nevelkedett, ragaszkodott ahhoz, hogy kegyeiért cserébe feleségül vegye a király.

Meglepő fordulat, hogy az ő öntudatosságának eredménye az anglikán egyház megszüntetése és a kolostorok feloszlatása. Anna nem szült fiúörököst Henriknek. Miután azzal vádolták, hogy megcsalta a királyt saját fivérével és másokkal, 1536-ban lefejeztették. A kastélyban számos tárgy őrzi Anna és Henrik emlékét, így az asszony imakönyve is, amelyet még kivégzésekor is magánál tartott. A kastélyt végül Cleves-i Anna, a király negyedik felesége kapta meg. 1749 és 1895 között Hever a Meade-Waldo család tulajdonában volt, és egyre rosszabb állapotba került, mígnem 1903-ban megvásárolta William Waldorf Astor amerikai multimilliomos, aki egy vagyont költött rá.

Belső terét fényűzően kényelmessé varázsolta, körülötte gyönyörű díszkertet létesített mesterséges tóval. A vizesárok túloldalán Tudor-stílusú villát építtetett vendégei számára. 1919-ben bekövetkezett halála után fiára, V. John Jacob Astorra – a The Times tulajdonosára – szállt az ingatlan, majd pedig Lord Astor of Heverre. Utóbbi 1971-ben hunyt el. Családja tizenkét évvel később megvált a birtoktól. A kastély 1983 óta várja a látogatókat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük