Kezdőlap » Látnivalók » Hol van az amerikai indiánok emlékműve?

Hol van az amerikai indiánok emlékműve?

A még befejezetlen Crazy Horse („Szilaj Ló”) emlékmű a dél-dakotai Black Hills területén található Thunderhead Mountain része, és sok indián szentként tiszteli. Hosszú, kígyózó út vezet ide, ahol váratlanul tárul elénk a hegyoldalból kifaragott szobor látványa. 1939-ben Henry „Álló Medve” törzsfőnök levélben kérte fel Korczak Ziólkowski lengyel szobrászt az indiánok emlékművének elkészítésére, így érvelvén: „A többi törzsfőnökkel együtt szeretnénk, ha a fehér emberek tudnák: a rézbőrűeknek is vannak hőseik.” Ebből az ötletből a világ legnagyobbjának szánt és legellentmondásosabb alkotása született.

A szobrász elképzelése Crazy Horse, a dakota harcos megörökítése volt: ő vezette népét a Little Bighorn-i csatában, ahol George Armstrong Custert és embereit lemészárolták. Az építész és a dakota törzs tagjai a Thunderhead Mountaint választották ki, és sok dakotát mélyen sértett a szentként tisztelt hely megszentségtelenítése. A szobrot, amely elkészültjekor a világ legnagyobb emlékműve lesz (tervezett magassága 172, szélessége 195 méter), ipari robbantások sora után kezdték kifaragni a hegyoldalból. Ziólkowski 1982-ben szívrohamban elhunyt, azóta felesége és gyermekei folytatják a munkát.

Az emlékhely része lesz továbbá egy látogatóközpont, az amerikai indiánok történetét bemutató múzeum, egy egyetem és az észak-amerikai indiánok képzését szolgáló egészségügyi központ. A komplexum a Crazy Horse Memorial Foundation nonprofit szervezet tulajdona, amely nem fogad el szövetségi támogatást, csak magánadományokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük