Kezdőlap » Látnivalók » Hol található León Viejo?

Hol található León Viejo?

León város építését a XVI. század első felében a spanyol Francisco Hernández de Córdoba felügyelte, akit néhányan Nicaragua alapítójának tartanak. A Managua-tó partján fekvő város ivóvízellátás szempontjából kitűnő fekvésű volt, ugyanakkor a Momotombo-vulkán közelsége nem bizonyult szerencsésnek: az 1610. évi kitörés romba döntötte a várost. Az új Leónt ezért León Viejótól 60 kilométerre építették fel. Mára ez a város is kedvelt turistacélpont lett.

Antonio Valdiviseo ferences püspök az 1540-es években érkezett ide. Célja a kereszténység Nicaraguában való terjesztése volt. a püspök az őslakosság jogait hirdette a spanyol konkvisztádorok túlkapásaival és kegyetlenkedéseivel szemben. Fellépése elegendő ok volt a meggyilkolására. Porhüvelyének holléte évszázadokig titok maradt, de a 2000-ben León Viejo katedrálisában feltárt sírok közül ez egyiket az övének vélik, míg a többi sírbolt más ferences rendi szerzetesek földi maradványait őrzik. A tűzhányó kitörését a helyiek a püspök elleni gyilkos merényletre adott égi válaszként értelmezik.

León Viejo jelentős kereskedelmi központ volt, amelyet főleg az aranykereskedők kedveltek. Ennek köszönhetően számos gyönyörű, előkelő épülettel büszkélkedhet a város. A régi katedrálison kívül érdemes megtekinteni a kolostor romjait és a régi kormányzói palotát. Bár az épületek többsége szinte teljesen megsemmisült, alapjukat és pinceszintjeiket mindmáig láthatjuk. Az itteni altemplomból számos értékes régészeti lelet került elő.

León Viejo egyedülálló módon őrizte meg az utókor számára az első újvilági, spanyol települések formáját és jellegét, és jól megfigyelhető, hogy az európai építészeti és várostervezési koncepciókat a helyi viszonyokra és építőanyagokra adaptálták.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük