Kezdőlap » Látnivalók » Hol található Alhóndiga de Granaditas?

Hol található Alhóndiga de Granaditas?

A hegyvidéken fekvő forgalmas Guanaujato egyik büszkesége, az Alhóndiga de Granaditas hatalmas, téglalap alaprajzú, egyszerű, díszítetlen, neoklasszicista épület. Jóllehet ránézésre erődnek tűnik, eredetileg magtárnak szánták.
Az 1798 és 1809 között emelt épület sima, vastag kőfalait a felső szinten kis ablakok törik át. mindössze két ajtaja van: egy kisebbik, keletre néző és az északra nyíló főbejárat. A magtár belsejében tetszetős központi udvart alakítottak ki, két lépcsősorral, amelyek az első emeletre vezetnek. Kívülről szemlélve az Alhóndiga szinte bevehetetlennek tűnik, épp ezért a mexikói függetlenségi háború kezdetén ezt az épületet választották menedékhelyüknek a spanyolok. Vesztüket a faajtók okozták.
A spanyol gyarmati uralom alóli felszabadulásukért küzdő mexikói felkelők 1810-ben megrohamozták Guanaujato városát. A spanyol royalisták az Alhóndigába menekültek, de egy helyi bányász követ kötött kötözött a hátára, hogy megvédje magát a lövedékektől, majd az épület keleti ajtajához rohant, és felgyújtotta azt. A felkelők ekkor beözönlöttek az épületbe, és lemészárolták a spanyolokat. Miután átvették az uralmat a város felett, elindultak Mexikóváros felé, de a mozgalom négy vezetőjét elfogták és lefejezték. Fejüket megtorlásként az Alhóndiga épületének négy sarkára tűzték, figyelmeztetésképp a többi forradalmár számára.
Az épület egyszerű külseje semmit sem sejtet gyönyörű belső architektúrájából, sem véres múltjából. Falai között napjainkban érdekes múzeumi tárlatot tekinthetünk meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük