Kezdőlap » Látnivalók » Hol található a Casa Real de la Moneda?

Hol található a Casa Real de la Moneda?

A bolíviai Potosí városában található épület napjainkban a Királyi Pénzverdemúzeum otthona. Eredetileg pénzverde működött benne, amikor a város még Latin-Amerika leggazdagabb városai közé tartozott.

Potosít 1545-ben bányavárosként alapították. A tengerszint felett 4200 méter magasan található, az olykor Cerro Ricónak is nevezett Cerro de Potosí tövében. A bányászat fénykorában, 1556-tól 1783-ig mintegy 45 000 tonna tiszta ezüstöt termeltek ki a Cerro Ricóból, és a város ennek köszönhetően virágzó ipari központtá lépett elő. Kétszázezernél is több lakosa volt, és nyolcvanhat templommal büszkélkedhetett, jóllehet kincseinek java átkerült az óceán túlsó partjára – a spanyol királyi kincstárat gazdagítva.

A bánya mindmáig működik: ezüstöt, vasat, cinket, ólmot, ónt, kadmiumot, krómot termelnek ki belőle az elrettentő munkakörülmények között dolgozó helybéliek.
A bolíviai függetlenségi háború idején a Casa Real de la Moneda hol a szabadságharcosok, hol pedig a koronához hű hadsereg kezére került, és egy alkalommal kis híján felrobbantották az épületet.

1825-re, amikorra Bolívia kivívta a függetlenségét, az ezüstkészletek jórészt kimerültek, és a város elszegényedett. A város első pénzverdéjét 1672-ben alapították, majd 1759-ben fényűző stílusban újjáépítették Spanyolország új királya, III. Károly utasítására, hogy modernizálják a pénzverés technikáját. Az építkezés tizennégy évig tartott, és a mai árfolyamon több mint tízmillió dollárba került.
Az épület jelenleg múzeum, amely történelmi és építészeti emlékként is lenyűgöző. Galériáit festmények, ezüstmunkák, pénzérmék, régiségek kiállítása gazdagítja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük