Kezdőlap » Látnivalók » Hol élt Kit Carson?

Hol élt Kit Carson?

Kit Carson háza az Egyesült Államokban, Taos várásában található. Több mint huszonöt éven át ebben a szerény vályogházban lakott a legendás amerikai nyomkereső és katonai felderítő, Christopher (“Kit”) Houston Carson, aki 1834táján vásárolta meg az épületet nászajándékként harmadik feleségének, Josefa Jamarillónak, egy befolyásos helybéli család sarjának. A ház eredetileg Jozefa egyik rokonának tulajdonában volt, ezért esett rá Kit választása.

Carson először 1826 táján érkezett Új-Mexikóba, ahol Taost használta alaptáborként és innen indult számos távoli expedíciójára, hogy prémes állatokra vadásszon. Egészen Kaliforniáig jutott el, később a coloradói Sziklás-hegységig utazott, és bejárta a nyugati határvidéket. Több indián törzzsel is összebarátkozott, első két feleségét az arapahók és a cheyenne-k közül választotta. John C.. Fremont katonatiszt és felfedező útikalauznak fogadta fel, hogy segítségével feltérképezze első expedíciója útvonalait a Csendes-óceán felé, és olyannyira méltatta őt emlékirataiban, hogy Carsont ennek köszönhetően hamarosan nemzeti hősként ünnepelték, akit a szavahihetőség megtestesítőjeként tiszteltek. Carson kivette részét a harcokból a mexikói-amerikai háború idején, és ő vezette Stephen Kearney tábornok csapatait Új-Mexikóból Kaliforniába.

1843-ban visszatért Taosba, ahol feleségül vette Jozefát, és gazdálkodásba fogott. A helyi szabadkőműves-páholy határozott a ház megőrzéséről, és 1910-ben az új-mexikói nagypáholy megvásárolta az ingatlant, amelyet azóta helyreállítottak és múzeummá alakították át.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük