Kezdőlap » Látnivalók » Hol csodálhatjuk meg a Paco Imperialt?

Hol csodálhatjuk meg a Paco Imperialt?

A Paco Imperial portugál császári palota, mely egykor kormányzati székhelyként működött, jelenleg pedig kulturális központ. Az 1743-ban emelt palota csaknem százötven évig volt a gyarmati politika kormányzati központja: 1889-ig, a Brazil Köztársaság megalapításáig töltötte be ezt a funkciót, amikor is új adminisztrációs épületeket emeltek.

A telken eredetileg- 1763 előtt, amikor a város Brazília fővárosává lépett elő – Rio de Janeiro körzete gyarmati kormányzójának rezidenciája állott. Ezt követően az épületet alkirályi palotaként hasznosították, 1808-ban pedig királyi rezidenciává lépett elő, mivel VI. János portugál király ide menekült hazájából, mikor azt megszállták Napóleon katonái.

Az épület 1822-ben kapta jelenlegi nevét: Brazília ekkor vált önálló császársággá. Elsőként I. Péter, majd II. Péter lakott benne. Az előbbi az épület egyik balkonjáról jelentette be az összegyűlt tömegnek, hogy nem tér vissza Európába, és kikiáltotta Brazília függetlenségét.

A palota ily módon a modern Brazília létrejötte történetének egyik fontos helyszíne. A XX. században jóval szerényebb funkciót kapott: a város főpostahivatala működött benne, mígnem az 1980-as években helyreállították és kulturális központtá alakították át, így napjainkban képzőművészeti kiállítások és színházi előadások helyszíne. A palota Rio de Janeiro legjobb állapotban fennmaradt középületeinek egyike, amelynek arculata keveset változott az évek során, miként ezt történelmi jeleneteket ábrázoló festményekről megállapíthatjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük