Kezdőlap » Kert » Hogyn készíthető bio permetlé?

Hogyn készíthető bio permetlé?

A természetben található növényeink közül készíthetünk természetes permetleveket melyekkel jó eséllyel szállhatunk szembe a gombabetegségekkel, levéltetvekkel, de fokozhatjuk termésünk mennyiségét, sőt fagyvédelemre is van megoldás ilyen módon. A csalánból úgy készítünk permetlevet, hogy egy kilogramm friss csalánt (levelével, szárával együtt) beletesszük egy nagyobb műanyag edénybe, ráöntünk tíz liter vizet, majd többször kevergetve egy napig áztatjuk.

A csalánról a levet leszűrjük, és ezt a lét használjuk permetezésre gombaölő szerként. Csalánból erjesztéssel is tudunk kiváló “bio” permetlevet készíteni, a következő módszerrel: öt kilogramm darabolt, friss csalánt egy műanyag hordóba teszünk, ráöntünk tíz liter vizet,majd hét-tíz napon keresztül napjában többször átkevergetve napos, meleg helyen érleljük (ne ijedjünk meg, eléggé bűzös lesz). Az ilyen módon megerjedt lét öntsük fel tizenöt liter, lehetőleg kézmeleg vízzel. Egy-két órai állás után szűrjük le, és az így kapott tiszta levet felhasználhatjuk gombaölő szerként, de hatásos növekedés serkentésére, levélszáradás (klorózis) gyógyítására is, és a levéltetvek elleni harcban is kiváló. A leszűrés utáni visszamaradt, erjedt csalánmaradványt a komposztra téve rothadásgyorsító anyagként alkalmazhatjuk. Gombabetegségek megelőzésére nagy hatásfokkal használhatjuk a zsurlófűből készített permetlé a paradicsom, és a földieper védelmére, valamint a vöröshagyma esetében a lisztharmat esetében is. Nemcsak a különböző kártevők okoznak fejfájást a gondos kertbarátnak, hanem a gyomnövények is. Ezt könnyűszerrel megoldhatjuk, ha a fejlődésnek indult haszon- növényeink sorközeit hagymalével locsoljuk, ami fertőtlenít is, és a csírázást gátolja a gyomok esetében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

1 hozzászólás

  1. Jobb Napot. Nem tudom hogy mi okozhatja, de mifelenk (Ontario deli reszen) nem annyira veszejes/kartevo a kolorado. A burgonya bokor mar csipo magassagig er, es csak egy par koloradot lattam rajta. Azok, alakra egyaltalan nem hasonlitanak az otthoniakra. Ezek kissebbek es hosszukasak. Az otthonial alakja mint a het pettyes katica. Nade, nem ez a lenyege ennek az emailnek.
    Kerti tenyestesbol 2kg csalant tudtam osszeszedni, Az 50 literes hordoban az kb 25cm lepreselve. Ehez atszamolva csak 4L viz kell. De az csak 2-3 cm a hordo aljan. Hogyan lesz ebbol erjedes? A felso reteg csalan szerintem inkabb el fog szaradni mintsem erjedni.
    Nem kellene a viz ellepje a csalant?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük