Kezdőlap » Betegségek » Hogyan viselkedik szervezetünk a hidegben?

Hogyan viselkedik szervezetünk a hidegben?

A tél nagyon széppé is tud válni, a hótakaró, miközben hóembert építünk, hócsatákat vívunk, a szánkázás, síelési örömök, vagy az otthon melege, aminek gondolatára a legnagyobb hidegben is melegséggel töltődik fel lelkünk. A nap jótékony hatását már egyre kevésbé érezzük, az endorfinszám, ami eddig a napfényhatására termelődött, lecsökken. Helyét átveszi a melatonin, ami álmosságot, fáradékonyságot, aluszékonyságot,(némely embereknél depressziót) okoz.

Az első hidegek, vagy a túlzott hideg megterheli szervezetünket, és mindenképpen óvatosabban tegyük meg az első pár lépést, ha kimerészkedünk. A hidegben az erek összehúzódnak (a hőmegtartás végett), ezáltal a keringésünk csökken, vagy zavarttá válik. A nagyon nagy hidegben mindig rétegesen öltözzünk fel, ilyenkor a hő megmarad a ruhaszintek között, és a fagyos hideg ellen takarjuk, fedjük el arcunkat, szánkat, a fagyás veszélye, és a hirtelen belélegzett jeges levegő közvetlen károsító hatása ellen. A túl hirtelen belélegzett hideg levegőgyulladásokat okozhat a tüdőben. Jelentős kockázati tényezője az influenzavírusnak a téli idő, mert az ilyenkor éppen ideális a szaporodására, terjedésére. A szánk elé tekert sál enyhe védelmet jelenthet ez ellen is.
A szervezet védekezőképességét sok mozgással, sportolással erősíthetjük, akár csak egyszerű sétával is vérkeringést segítünk, ezáltal jobban beépülhetnek a vitaminok, és ásványi anyagok.
A vitamin-és ásványi anyag pótlását lehetőleg természetes úton, élelmiszer formájában fogyasszuk, de a tablettás pótlás is megfelelő, a túlzott vitaminbeviteltől viszont óvakodjunk

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük