Kezdőlap » Családi élet » Hogyan viselkedik egy kiskamasz?

Hogyan viselkedik egy kiskamasz?

Amikor gyermekünk eléri a 12- 13 éves kort, észre vehetjük, hogy viselkedése, magatartása, ízlése, öltözködése mennyire megváltozik. Addig nagyrészt elfogadta a mi instrukcióinkat, sokkal befolyásolhatóbb volt.
A kiskamaszkor mindenképpen egy nagy mérföldkő a szülő- gyermek kapcsolat alakulásában. Anya/ apa pici lánya/ fia hirtelen elkezd lázadozni, több lesz a konfliktus, megváltozik az érdeklődési köre.
Ő saját maga is harcban áll önmagával, nehezen tudja elfogadni, feldolgozni a teste változásait, amelyek esetleg szégyent válthatnak ki belőle. Fontos, hogy elmondjuk, hogy ezek a változások teljesen normálisak, mi is voltunk kiskamaszok és tudjuk mit érezhet, de a felnőtté válás útja ez és nem szégyellnivaló dolog. Könnyítsük meg helyzetét, segítsünk ezeknek az elfogadásában, mondjuk el hogyan kezelheti ezeket a dolgokat, tanítsuk a testi higiéniára, mutassunk példát.
Nagyon fontos, hogy azt a bizalmat amit elértünk, meg is tartsuk, ha valamiről beszélgetünk vele, ne adjuk tovább, érezze, hogy kérdéseivel, aggályaival bátran fordulhat hozzánk.
Próbáljuk elfogadni, hogy a kicsi gyermekből egyre nőiesebb/ férfiasabb jellem lesz, de azért szabjunk határt bizonyos dolgoknak.
Lányok ebben az időben kezdenek sminkelni, szépítkezni, illatosítani magukat, ne engedjük, hogy közönséges legyen, hisz ő még nem érzi, hol a határ. Beszélgessünk sokat a baráti társaságáról, ekkor már előfordul, hogy a több évig összetartó csapat szét oszlik, mert egyikük már több mindent megenged magának, mint a másik és ez nemtetszést vált ki.
Tudjunk gyermekünk mindennapjairól, hogy kivel és hol tölti szabadidejét, hagyjuk, hogy bontogassa szárnyait, de szabjunk határt bizonyos dolgoknak, ezzel elkerülhetjük, hogy rossz társaságba keveredjen és antiszociális személyiséggé váljon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük