Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan viseljük el a nyári megfázást?

Hogyan viseljük el a nyári megfázást?

Sajnos a megfázás bárhol, bármikor lecsaphat az ember fiára. Azonban évszakban mérve ez inkább a „rossz időből a jóba”, illetve a „jó időből a rosszba” való forduláskor a leggyakoribb. Tehát tavasszal, amikor már nincs az a nagy hideg, kisüt a napocska, mindenki egyből fejest ugrik a jó időnek: előkerülnek a rövid ruhák, gyakoribbak a kintlétek, lekapcsoljuk a fűtést, elnyalunk egy-egy hideg fagylaltot… és mindez hova vezet? Sajnos sok esetben a megfázáshoz. Ugyanez érvényes őszre is, amikor már hideg van, de mi még húzzuk, halasztjuk azt a télikabátot, esetleg spórolunk a fűtéssel és még csak éjszakára – vagy még akkorra sem – kapcsoljuk be. Ráadásul mostanában még az időjárás is elég kiszámíthatatlan volt, így biztosan sokan estek az előbbiekben leírt csábító „hibákba”.
Amikor az ember megfázik, nem teheti ugyanazokat a dolgokat, mint máskor. Nem érdemes munkába menni (sok helyen nem is lehet, nehogy összefertőzz mindenkit), se iskolába, de még az utcára sem. Az immunrendszerünk legyengül, kétpercenként fújjuk az orrunkat, belázasodunk, megfájdul a torkunk, stb…. Szóval nincs mese: ágyban van a helyünk!

Mit lehet tenni ilyenkor, hogyan viselhetjük el ezeket a napokat?

1. Legelső és legfontosabb lépés természetesen az, hogy beszerezzünk minden szükséges dolgot, ami elősegíti a gyógyulásunkat. Természetesen némely esetekben gyógyszerekre is szükség lehet, de nem feltétlenül csak azok szükségesek. Ilyenkor együnk sok hagymát, fokhagymát, igyunk mézes-citromos teát, végezzünk inhalációt sós- vagy gyógynövényes vízzel, együnk forró levest, stb.

2. Feküdjünk egész nap az ágyban. Ez azért fontos, mert sokszor az ember már amikor úgy érzi, hogy jobban van, egyből elkezd ide-oda szaladgálni a házban, mert hogy meggyógyult, pedig pont ez a baj! Ilyenkor még gyenge az immunrendszer, ezért sajnos estére ugyanúgy visszaesik az illető, és mindent kezdhet elölről. Szóval sok-sok pihenésre van szükség!!

3. Aludjunk. Eleinte, mikor eléggé beteg az ember, fontos a rengeteg alvás is, hiszen pihenéskor tud a testünk a legjobban regenerálódni.

4. Ha már nincs szükségünk annyi alvásra, de ágyban kell maradnunk, kössük le magunkat filmnézéssel. Ekkor előszedhetjük a régóta megnézni kívánt filmjeinket, esetleg sorozatainkat, hiszen ilyenkor szabad lelkiismerettel megnézhetjük őket (az ember nem érzi úgy, hogy ehelyett akár takaríthatna vagy dolgozhatna is).

5.Olvassunk! Szintén nyugodt szívvel olvasgathatunk az ágyban fekve órákig, végre befejezhetjük azt a könyvet, amit már hónapok óta elkezdtünk, csak a munka/iskola mellett nem volt rá időnk.

6. Tekintsük meg a korábban lementett, felgyülemlett weboldalakat és cikkeket (persze csak ha van laptopunk, amit az ágyban fekve is tudunk használni). Aki gyakori számítógép használó, biztosan rengeteg ilyen weboldalt tartogat a gépén, amit „majd egyszer szeretne megtekinteni”, de többnyire sosem teszi meg. Itt az ideje!

7. Meditáljunk! Nem csak hogy elősegíti a gyógyulást is, de megnyugtat és ki is kapcsol! Betegen ráadásul biztosan nem fog senki sem megzavarni. Keress egy hangulatos zenét, vagy meditációs videót az interneten, és próbáld ki!

8. Hozassunk magunknak mindenféle finomságokat, ilyenkor magunknak is megbocsáthatunk egy kis nassolást.

9. Játsszunk a telefonunkon! Végre kipróbálhatjuk unalomig azt a sok programot, amiket megfontolatlanul letöltöttünk a telefonunkra, esetleg telepítsünk rá újakat is!

10. Keressünk valakit (mondjuk a párunkat), aki minden kívánságunkat teljesíti, és mindent ágyba hoz nekünk, amikor csak csettintünk! ;)

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük