Kezdőlap » Autó » Hogyan vezessünk érintésmentes technológiával?

Hogyan vezessünk érintésmentes technológiával?

A mozdulatokkal irányított videojátékokat már megszokhattuk, most az autók következnek!
Sok helyen találkozhatunk érintőképernyővel, amely már nem csak az okostelefonok alapvető része. A modern autóknál természetes, hogy többek között navigáció és a rádió egy ujjal irányítható. Azonban már ez a technológia is gyorsan elavulni látszik. A jövő technikai rendszerei teljesen érintés mentessé válhatnak.
Az autóban a számítógépet szenzorokkal látják el, ami ezáltal rögzíti a vezető gesztusait. Mi több, a legújabb rendszer már az arckifejezéseket is felismeri. Gombnyomogatás helyett elég, ha biccentünk a fejünkkel, és a rádió elhalkul.

A műszerfalra szerelt infravörös érékelők felismerik a vezető arckifejezéseit. A számítógép lefordítja, és értelmezi az autó kiegészítőire- például autórádió, navigáció, fűtés, mobiltelefon-vonatkozó vezetői utasításokat. A kutatók szerint eme újítás révén a sofőrnek egy pillanatra sem kellene levenni a szemét az útról. A rádióállomások vagy az ideális hőmérséklet beállításakor ugyanis még a legrutinosabb vezető figyelme is csökken, és ez okozza a legtöbb közlekedési balesetet.
A jövőben elegendő lesz egy célirányos mozdulat. Ha fázunk, a kezünkkel intünk a levegőben a sebességváltókar felett, s a légkondicionáló magasabb hőmérsékletre kapcsol.

A természetes mozdulatokból és kulturálisan meghatározott gesztusokból indultak ki, mint például a mobiltelefonálásra utaló jelzés. A vezető két ujját felmutatva tárcsáz, ami a nonverbális kommunikációban a telefon, vagy a telefonálás jele.
Ezután hangosan kimondja annak a nevét, akit fel szeretne hívni. Hangszórón keresztül a számítógép felmondja a neveket, amit a vezető kézjelzéssel megállít a kívánt helyen, majd hívást kezdeményez.
A kutatók tesztüzemben tökéletesítik a rendszer használhatóságát, ami már most jól megkülönbözteti a véletlenszerű és a célirányos mozdulatokat. Körülbelül 3 év múlva kerülhet piacra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük