Hogyan védjük a jelszavainkat?

Azt a legtöbb internetező tudja, hogy a jelszavaik védelme nagyon fontos. Szinte naponta látnak napvilágot olyan hírek, melyek arról szólnak, hogy feltörték valakinek az accountját, ellopták az adatait, jogosulatlanul vásároltak a nevében, legrosszabb esetben az e-bankjába jutottak be és kiürítették a számláját.
Először is minden oldalon, ahol megadjuk az adatainkat (a működő e-mail cím is értékes adat ám!), ott gondosan válasszunk jelszót. Lehetőleg legalább 7-8 karakter legyen kis és nagy betűk valamint számok keverékéből. Ne utaljon a nevünkre, születésnapunkra, egyéb adatunkra, és ne válasszunk a legnépszerűbb jelszókból. Ennek az aktuális százas listáját a neten böngészve bármikor megtekinthetjük, olyanok szerepelnek rajta, mint például: jelszó, password, account, 12345, stb. Ezekkel a személyes e-mail fiókok kb. harmadába be lehet jutni, és onnan adathalászattal értékes információkat kinyerni.
A legértékesebb információk rólunk azok, amelyek a pénzünket őrzik, ezért soha ne tároljuk az internetre csatlakozó kütyükön a bankszámla számainkat, ezekhez tartozó pin-kódokat, jelszókat. Ez vonatkozik a paypal-számlánkra is. A netbank igénybevételéhez mindig védett böngészőt használjunk, és ha befejeztük a tevékenységet, soha ne felejtsünk kilépni az adott oldalról.
A gyanús e-maileket mindig többször is vegyük szemügyre. Ha valaki e-mailben elkéri egy adott oldalhoz a jelszavunkat, bankszámla számunkat, egyéb fontos adatot, soha ne adjuk meg! Hívjuk fel a céget, amely az e-mailt küldte (vagy amelyre hivatkoznak az e-mailben), és kérdezzük meg, tényleg nekik van-e szükségük ilyesmire. Valószínűleg nem, de így a cég legalább figyelmeztetni tudja a többi felhasználóját is.
Az emberek többsége nem is gondolná milyen értékes róla pusztán egy olyan információ is, hogy hány éves, vagy előfizet-e valamelyik újságra.

Add Comment