Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan védjük fogainkat?

Hogyan védjük fogainkat?

Mindenki szeretné, ha fogaik sok-sok évig épek maradnának. Bizony ezért a lehetőségeket meg kell ragadni. Mert könnyen elveszíthetjük, és akkor jön a nagyobb gond, hogyan pótoljuk. A sürgős orvosi beavatkozások nagy része sérülés következménye. Túl kemény étel fogyasztásával. Egy ökölcsapás az ellenségtől. Esések, zuhanások eredménye. Oltári nagy fájdalommal jár, amikor a fogból letörik egy kis darab vagy akár az egész és a fogorvos nagyon messze található. Addig szenved az ember. Majd következik a szájsebészet, ettől kezdve menthetetlen a sérült fog és jó nagy lyuk marad hátra szájüregünkben. Ha vannak, mellette ép fogak lehet pótolni, ilyen esetben azonnal neki kell látni, nem szabad az időt húzni, mert el száll a bátorságunk és csúnya lesz a mosoly tőle. A letört darabot nyugodtan dobja ki, mert nincs lehetőség a visszaragasztására.

Rosszabb, amikor szuvas vagy rosszul tömött fog fájdalma gyötör. A gyökér ilyenkor fertőzött, begennyesedik. Szinte állandó a fájdalom hatása az arc azon részén ahol a fog található. Felduzzad, kék, zöld foltok jelennek meg sápadt bőrünkön. Ha nem találunk, azonnal segítséget be kell venni egy fájdalom csillapítót és a fogra tapasztani a szegfűszeges esszenciával átitatott fülpiszkálót. Lehetőleg gyakran ecsetelni vele. Így fertőtlenítjük és a fog talán megmenthető marad. Éjszaka aludjunk felemelt párnán. A vérnyomás csökken, és nem érezzük olyan agyat bénítóan a fájdalmat. Általában antibiotikumot írnak fel a kezelésére, amivel a gyulladás csökken és legyőzi a fertőzést. Mit tegyünk, hogy fogainkat ne érje bántódás? Gyakran mossuk meg. Már szinte nincs is olyan fogkrém, ami ne áthatóan tisztítaná, a fogzománcot ezért sok fajtát ki lehet próbálni.

Étkezéseinkre figyeljünk jobban. Az édesség egyoldalú ellensége fogainknak. Ha tehetjük elfogyasztása után használjuk a fogkefét. Ne szégyelljük ebéd után elővenni, hiszen csupán percek kérdése és elkerülhetjük a kínzó fájdalmakat. Már gyermekkorban meg tanul az ember fogat mosni. Amikor kibújnak az első tejfogak a szülők elmagyarázzák miért fontos vigyázni rájuk. A fogkefe használatát a fog mosás lényegét. Ezek a szavak, mozdulatok egész életünkben velünk maradnak és megmentenek a vérfagyasztó fogászati kezelésektől. Egészségünk érdekében fogadjuk meg óvó tanácsukat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük