Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan védekezhetünk a megfázás ellen?

Hogyan védekezhetünk a megfázás ellen?

A hideg téli időjárás könnyen elveheti az emberek kedvét a mozgástól. Magyarázatuk is van erre, hogy a hidegben, hóban könnyen meg lehet fázni. Az igazság viszont az, hogy sporttal védekezhetünk a megfázás ellen.
A sportos emberek szervezetében aktívabbak a védelmet szolgáló sejtek. A mozgás leépíti a stresszt, és segít lazítani. Ez is a megfázás egyik ellenszere. Ideális, ha hetente kétszer-háromszor harminc-negyven percet kitartást igénylő mozgást végzünk. Ez lehet a gyaloglástól az úszáson és a kerékpározáson át a kocogásig bármi.
Akinek megvan a kedve és kitartása a sportoláshoz, annak már csak a megfelelő öltözékről kell gondoskodnia. Futásnál, kocogásnál, kerékpározásnál speciális anyagból készült ruházatra van szükség, amely kifelé vezeti az izzadságot, de emellett száraz marad a bőr. Fontos része még az öltözéknek a sapka, főleg azoknak, akiknek megizzad a fejük sportolás közben.
Érdemes élni a hideg vizes zuhanyozással télen is, még akkor is, ha ilyenkor nem ez a legkellemesebb felfrissülés. Arra szolgál, hogy eddze a szervezetet, javítsa az immunrendszer munkáját. Ilyen hatása van még például a szaunázásnak, a Kneipp-kúrának. Ezek segítségével ritkábban fázunk meg, illetve gyorsabban épülünk fel egy meghűlés után.
A hideg nem ok arra, hogy bezárjuk magunkat a négy fal közé. Csak akkor kell lemondanunk a kocogásról, ha erősen fagy. Mínusz 15 °C fokig még képes a testünk annyira felmelegíteni a belélegzett levegőt, hogy nem károsodik a tüdőnk. Azért enyhébb télben is ajánlatos visszafogottabban edzeni, csak orron keresztül ki- és belélegezni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük