Kezdőlap » Betegségek » Hogyan vált a modern lakás a poratkák paradicsomává?

Hogyan vált a modern lakás a poratkák paradicsomává?

Központi fűtés, padlófűtés, porszívó. Boldogan fogadtuk őket – a porszívót 50 évvel, a központi fűtést körülbelül 40 évvel ezelőtt. Feleannyi idő alatt kitakarítunk, minden szobában meleg van, nem csak a konyhában a tűzhely mellett.
Ám azok az eszközök, amelyek életünket így megkönnyítik, közvetett szerepet játszanak a házi por atka-allergia kialakulásában.
A padlószőnyeg a porszívó miatt vált népszerűbbé a hagyományos szőnyegeknél – állítja dr. Davil Lang. A központi fűtésnek köszönhetően az otthonok hőmérséklete egész évben 18-20 fokos. Ha ehhez hozzávesszük a jó szigetelést és a viszonylag alacsony hőmérsékleten történő mosást, máris kész a poratkák ideális környezete.

Allergiás reakció akkor lép fel, amikor a test egy számára idegen anyag ellen kórosan heveny immun választ indít. Az orr bedugul, csöpögni kezd,a szem viszket, könnyezik, asztmás roham: nehéz, sípoló légzés lép fel.

A négy legfontosabb problémaforrás a házi por, a pollen, az állati szőr és a penészgomba.

Állat barát vagyok, de úgy gondolom, hogy a kutyának a szabadban van az életszíntere, nem pedig a lakásban. Főként akkor, ha még gyermekekkel is kell egy légtérben élnie. A Kutyaszőrt elhullajtja Bodri nem kevés elhalt bőr kíséretében.

A pollen beszáll az ablakon és a réseken át a lakásokba.

A milliméteres nagyságú házi poratka, kullancsok és pókok rokona. Az allergiás reakciót nem maga az állat, hanem a szőnyegen és a bútorokon hagyott ürüléke, valamint az elpusztult atkák tetemei váltják ki.
A négy fő bűnös nem mindenhol fordul elő egyszerre, de legalább egy allergén minden valószínűség szerint jelen van minden lakásban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük