Kezdőlap » Családi élet » Hogyan válasszunk kutyát?

Hogyan válasszunk kutyát?

Amikor egy családban megszületik a döntés, hogy kutyát vesznek magukhoz, akkor bizony tisztában kell lenni azzal, hogy egy akár 15-16 éves felelősségnek néznek elébe. Ezért fontos, hogy nagyon körültekintően vizsgáljuk meg a körülményeket, s döntsünk a méret, nem, életkor konstellációban.
Először is meg kell határozni, hogy kinek a felelőssége a kutya mindennapos etetése, gondozása, felügyelete. Elméletben nagyon jól hangzik, hogy a szülő a gyereknek vesz kutyát, valójában sosem egy kiskorúnak, hanem saját magunknak adunk még egy feladatot. A gyereknek nincs jövedelme, nincs hatásköre, nincs jogköre, így felelősségre sem vonható.
A második lépés az, hogy korrektül megvizsgáljuk a rendelkezésre álló idő és energia, valamint anyagi potenciáljainkat, hiszen az állattartás pénzbe kerül. Nem csupán az etetés és oltás költségei lépnek fel, hanem az életkor előrehaladtával az esetleges állatgyógyászati kiadások is jelentős készleteket emésztenek fel.
Ha fajtatiszta állat mellett döntünk, akkor nagyon körbe kell járni a tenyésztőket, több forrásból is leellenőrizni, hogy nem egy szaporítóval van-e dolgunk. A belterjes állományból származó egyedek genetikájában időzített bombaként vannak jelen az esetlegesen halálos betegségek génjei. A divatfajták esetében gyakori, hogy a mennyiségi tenyésztésre állnak rá, s nem ritkán az első fokú, egyenesági rokonokat keresztezik.
A menhelyeken rengeteg kutya várja a gazdáját, a keverékek esetében azonban lutri, hogy mire elérik a felnőttkort, akkor mekkorák lesznek. Erre csak tippelni lehet.
Sokan ódzkodnak felnőtt állatot magukhoz venni, holott első kutyás gazdiként az a tökéletes választás. Ugyan érték már a kutyát életében akár negatív hatások is, de ezek megmutatkoznak, s a menhelyi gondozók készséggel adnak felvilágosítást ezekről. Ha kifejlett kutya mellett döntünk, akkor egy szilárd jellemet választunk, habitusunknak, életvitelünknek legjobban megfelelőt. A szobatisztaság problémájával, a pórázhoz szoktatással vagy épp a fogváltás időszakának gondjaival sem kell már megküzdenünk. A különféle honlapokon is úgy hirdetik a kutyákat, hogy főbb jellemzőiket feltüntetik. A nemen és életkoron kívül az állat jelleme is kirajzolódik, hiszen előfordul, hogy egy gyerekbarátnak titulált fajta képviselője épp azért került menhelyre, mert nem tudtak kijönni a család apró talpú tagjaival.
A döntés nem egyszerű, bátran kérjük a menhelyen dolgozók segítségét! Sose küllem alapján válasszunk társat. Előbb vagy utóbb, egy szempárba nézve tudni, érezni fogjuk : Ő az ÉN kutyám!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük