Kezdőlap » Családi élet » Hogyan válasszunk iskolát érettségi után?

Hogyan válasszunk iskolát érettségi után?

Minden ember életében eljön a nagy döntés napja, amikor el kell döntenie, hogy tovább szeretne-e tanulni, avagy sem. Ha igen akkor nagyon sok kérdés merül fel a gyerekben és a szülőkben is.

Először is meg kell beszélni gyermekünkkel, hogy szeretne-e tovább tanulni. Persze ebben az esetben sok gyerek azt mondaná, hogy nem elege van a tanulásból, az iskolapadból ő most már azt akar csinálni, amit ő szeretne, de mivel mi vagyunk a szülők terelgetni kell gyermekünket. Szépen el kell neki magyarázni, hogy a mai világban egy érettségivel nem sokra viszi, legalább egy szakmát szerezzen meg, ha főiskolára nem is szeretne járni.

Ha megbeszéltük, hogy gyermekünk tovább tanul, akkor a következő nagy kérdés mi is szeretne lenni, ha nagy lesz? Fontos, hogy gyermekünk válassza ki azt a szakot, vagy szakmát, amit tanulni fog, hiszen ő fog benne majd dolgozni, neki kell szeretni azt, amit tanulni fog, és neki kell szeretni majd ebben a munkában dolgozni. Hiszen tudjuk, hogy fontos, hogy az ember szeresse a munkáját.

Ha már tudjuk, hogy mit fog tanulni gyermekünk az következik, hogy megnézzük melyik városokban tanulható az a szak vagy szakma, amit választott. Ezeket érdemes felírni egy lapra. Majd következik a nagy döntés melyiket válassza elsőként. Ugye fontos, hogy milyen a város, van-e ott ismerős, milyen messze van a családtól. Ezeket mindet mérlegelni kell a döntéskor.

Ha eldőlt, hogy milyen sorrendben jelöli meg az iskolákat gyermekünk és már be is adtuk a jelentkezési lapot, akkor is maradtak még fent kérdések, mint például az, hogy kollégiumban fog lakni a gyerek, vagy albérletben, vagy esetleg bejárós lesz, vagy ha család is abban a városban lakik, akkor otthon marad. Igen sok fontos döntést kell meghozni a gyerekek tovább tanulásakor és a döntések meghozatalakor az anyagi hátterünket is figyelembe kell vennünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük