Kezdőlap » Motor » Hogyan válasszunk használt robogót?

Hogyan válasszunk használt robogót?

Ha robogó vásárlására adjuk a fejünket, először is el kell döntenünk, hogy milyen robogót szeretnénk annak a szempontnak megfelelően hogy mit várunk el tőle. Kistetű robogó legyen városi használatra vagy nagytestű, kellően erős, a hosszú utakra? Legyen tuningolható, vagy alacsony fogyasztású? Sportos vagy kényelmes? Mindennapi használatra kell vagy csak alkalmi jellegű? Fontos a fenntartási költség?

A típus kiválasztásakor nézzünk körbe az adott típussal kapcsolatos fórumokon, ha van ilyen típusú robogó az ismeretségi körünkben, akkor kérjünk véleményt. Ki kell választani 3 típust, ami megfelelő. Általában nagy a kínálat, nem kell elsietni! Az első érdeklődés alkalmával ajánlatos megkérdezni, hogy megvannak-e a robogó papírjai, illetve karamboloztak-e már vele. Ha kereskedésben vásárolunk, érdemes kicsivel többet fizetni egy olyan járművért, amire garanciát is adnak. Magánszemélyeknél néha megesik egy-egy jó példány alkalmi áron.
Az előző szempontokon kívül még több mindenre is figyelnie kell a vevőnek, például a hibákra.

Sok bontószökevényt hirdetnek meg, alacsony áron, így első ránézésre csábító lehet. Nem hozzáértőnek nem ajánlatos ilyet vásárolni. Ha van rá lehetőség, érdemes elhívni egy hozzáértő személyt, aki segít a kiszemelt példány megítélésében. A robogót mindenképpen próbáljuk ki vásárlás előtt! Hidegen, első indításnál is könnyen kell indulnia a motornak, de bemelegedés után is ugyanolyan könnyen kell indulnia! Kipróbáláskor mindenképp ellenőrizzük, hogy nincs-e elgörbülve a váz vagy a teleszkóp. Ez abban derül ki, hogy egyenesen fut a jármű, vagy pedig húz oldalra, illetve a gumi fél oldalas kopása is egy jel lehet. Próbáljunk erőteljesen gyorsítani, mivel ebből leszűrhető a kuplung, a variováltó állapota. A berúgókaron keresztül ellenőrízhetjük a a kompressziót.

A motor alapjáratából hallható a dugattyú, a főtengely, a csapágyak állapota. Ellenőrizzünk minden műszert, a kontrol-lámpát. A vízhűtéses típusnál a hűtőfolyadék hőmérsékletét vagy számszerűen kell látnunk vagy egy visszajelző lámpa gyullad ki túlmelegedés esetén. 2 üteműnél az olajszintet jelzi egy lámpa, 4 üteműnél az olajnyomást. Ezek a műszerek hibája végzetes károkat okozhat. Mérjük fel a fékek és a gumik állapotát is.
A lényeg az, hogy mindig legyünk higgadtak és meggondoltak, mivel akkor kisebb lutri lesz egy használt jármű vásárlása!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az endurók jellemzői

Az enduró motorkerékpárok nevüket az angol endurance szóból kapták, amely állóképességet, kitartást jelent. Ezt a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük