Kezdőlap » Elektronika » Hogyan utaztak a vasút előtt?

Hogyan utaztak a vasút előtt?

Honfoglaló őseink előtt sok természeti kincsen kívül két nagy ajándékot az új hazától: a Dunát és a Dunántúl útjait. A Dunántúl köves úthálózatát a rómaiaktól örököltük. A rómaiak, akik az időszámítás kezdete idején szállták meg hazánkat – vagy ahogy ők nevezték, Pannóniát -, tájunk első útépítői voltak. Kővel borított országútjaik Zimonytől Budáig, s Aquincumtól Esztergomon, Komáromon át Bécsig követték a Duna jobb parti határának erődrencerét. Az útrendszer egyik természetes csomópontja a mai Nagy-Budapest térsége volt.

Nagytétényben, a budai Vízivárosban, Aquincumban számos helyen megtaláljuk a római köves utak maradványait. Buda, Budakeszi, Zsámbék felé vezető modern utunk éppen úgy, mint az Óbuda, Piliscsaba, Dorog felé vezető régi bécsi országút másfélszer évesnél régibb római útvonalak nyomvonalát követi. Sok helyen századokon át jelezték ezeket az országutakat a rómaiak mérföldjelző kövei. A magyar honfoglalás idején a római utakat már felverte a gaz.

Egy 800 évvel ezelőtti kodex megőrizte a német császár 1189. évi magyarországi átvonulásának képét. Ezen a képen III. Béla magyar király öccsének, Géza hercegnek vezetésével katonák irtják karddal a fákat, amelyek sűrűn benőtték az utat. Talán éppen eltemetett római köves út felett. Korai századainkban a közlekedés gondja nemcsak vándorkereskedők, terményt szállító parasztemberek, hadba induló katonák, vándordiákok, diplomaták vállára nehezedett, hanem XII. század végéig a király is állandóan járta az országot. Bíráskodott, köz igazgatott, behajtotta a terményadót.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen szerkezet az Omnitronik DJS-1100. ?

Az Omnitronik márka, méltán lett népszerű az úgynevezett “bedroom” DJ-k körében. Technikai paramétereket illetően, egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük