Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan ünnepeljünk kedvencünkkel?

Hogyan ünnepeljünk kedvencünkkel?

A karácsonyi ünnepek során sokan bevonják még az ajándékozottak körébe is kis házi kedvencünket. Azonban gyakran megfeledkeznek arról, hogy ezek a jeles napok megannyi veszélyt jelentenek az állatokra, sokkal többet, mint azt elsőre gondolnánk.
Legnagyobb kockázatnak a lakásban tartott, de terráriummal, ketreccel, kalitkával el nem szeparált kedvenceink vannak kitéve. Vagyis leginkább a kutyák és a macskák.
Bármennyire is kedves dolog családtagnak tekinteni őket, valójában akkor is állatok, s megérdemlik az állatoknak járó bánásmódot. Még a legfanatikusabb gazdiknak is el kell fogadni, hogy ami az embernek kényeztetés, az egy kutyának nem kifejezetten kellemetlen lehet.
A készülődés során kevesebb figyelem jut ezeknek az állatoknak, mivel egyébként is borul a család megszokott rutinja. Elengedhetetlen, hogy az ünnepvárás időszakában legyen egy személy, aki felelősséget vállal az állatok ellátásáért. Hiszen hiába vagyunk szabadságon, ha a kutya megszokta, hogy minden reggel 6,30-kor viszik le először, akkor a szabadságos időszakban is ezt várja el. Amennyiben ez késik, úgy az állatnak is diszkomfort-érzete támad.
Az ember folyamatos jelenléte, a napközben nem szokott mozgás, hangok, szintén megzavarják az állatok napi ritmusát, nyugtalanabbak, fáradtabbak lesznek. A zaj őket is kimeríti!
Az ünnepek alatti látogatások csak nekünk, embereknek nyújtanak élményt, a kedvenceket inkább megzavarják. Különösen veszélyes lehet az is, hogy a ketrec menedéke nélküli cicák, kutyusok folyamatos „nyúzásnak” vannak kitéve., nem ritkán vadidegenek érintését kell elviselniük. Gondoljunk csak bele, milyen borzalmas lenne emberként is, ha hirtelen elkezdenének fogdosni, felemelgetni, egymással sokszor ellentétes utasításoknak kellene engedelmeskednünk. Még a családunk tagja is idegesítenének egy idő után, nemhogy a vadidegenek!

A legtürelmesebb öleb, a legbújósabb macska is megunja egyszer, s bizony a jólnevelt állatok is kitörnek egy idő után. Szélsőséges esetben agresszív, sérülésekkel járó megnyilvánulással. Borzalmasan kényelmetlen szituáció kerekedhet abból, hogy a látogatóba érkező 4 éves unokahugit harapja meg a kutya, vagy a 83 éves nagymamát a cica, pedig épp csak felé nyúltak. Nem lehet tudni, hogy mikor fog „robbanni” az állat.
A rokonlátogatások, illetve a család egész napos jelenlétének a másik negatívuma az etetéssel kapcsolódik össze. Ebben az emelkedett hangulatban – főleg a gyerekek – hajlamosak engedékenyebbek lenni az étkeztetéssel kapcsolatban. Pedig az éven át bizonyos tápláláshoz szokott házi kedvenceknek ilyenkor sincs szüksége szaloncukortól kezdve a sült húson át a tortáig mindenféle emberi ételre. Kellemetlen gyomorrontás, netán ételmérgezés zavarhatja meg a felhőtlen ünneplést. Következetesnek kell lenni ebben is, csak a megszokott tápot kapja továbbra is az állat!
A karácsonyfa, a lakásban megnövekedett számú, szanaszét ágazó villanyvezeték szintén baleseti forrás lehet. A cicák hajlamosak ilyenkor bemutatni famászó tudományukat, vagy a kutyusok megrágcsálni a vezetékeket.
Összefoglalva : ebben az időszakban egy felelősségteljes gazdi azzal tesz a legjobbat az állatnak, ha biztosít neki egy nyugodt, elzárt helyet, ahová visszavonulhat, illetve amikor nem tudnak megfelelően figyelni rá, akkor biztonságos helyre elzárja. Így lesz boldog ünnepe embernek és állatnak egyaránt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük