Kezdőlap » Adózás » Hogyan tudom érvényesíteni a családi kedvezményt?

Hogyan tudom érvényesíteni a családi kedvezményt?

Adózás szempontjából Magyarország nem egy könnyű eset, ember legyen a talpán aki el tud igazodni a rengeteg jogszabály és azok módosításai között. Magánszemélyként sokszor segítséget kell kérnünk adóbevallásunk elkészítéséhez. Azonban nem árt tisztában lennünk, milyen kedvezményekkel élhetünk, hogy csökkenthetjük személyi jövedelemadónkat.

Kormányunk 2012-ben megszüntette az adójóváírást, ami sok kisjövedelmű magánszemélyt érintett, ugyanis az adójóváírás összege havi szinten elérte a 10.000 Ft-ot. Lett helyette viszont egy új kedvezmény, amit azonban csak a családos személyek vehetnek igénybe, családi kedvezmény névvel.

Mi is a családi kedvezmény lényege?
A családi kedvezményt eltartott gyermekek után vehet igénybe a szülő. A kedvezmény mértéke függ a gyermekek számától ill. attól, hogy ezekből mennyi a tényleges eltartott.
Kedvezményezett eltartottnak minősül:
– akire tekintettel családi pótlékot kap a szülő
– magzat esetén, a fogantatás 91. napjától számítva
– aki saját jogán jogosult családi pótlékra
– aki rokkantsági járadékban részesül

Mekkora kedvezmény vehető igénybe?
Fontos tudni, hogy a kedvezmény az adóalapot csökkenti, azaz a bruttó jövedelmünket kell csökkenteni a kiszámolt családi kedvezmény összegével és ebből számítani az adót. Egy ill. két eltartott esetén a kedvezmény 62.500 Ft havonta eltartottanként, 3 vagy több eltartott esetén 206.250 Ft havonta eltartottanként. 2013-ban maximum a jövedelmünk erejéig tudtuk kihasználni a kedvezményt, azonban 2014-ben a ki nem használt kedvezményt érvényesíthetjük járulékainkból is.

Ki veheti igénybe a családi kedvezményt?
A kedvezmény igénybevételéhez nyilatkoznunk kell a munkáltató felé arról, hogy melyik szülő veszi igénybe azt. Van lehetőség megosztásra is, ilyenkor a kiszámolt kedvezményt eloszthatjuk a szülők között.

Meddig vehető igénybe a családi kedvezmény?
Minden olyan jogosultsági hónapban érvényesíthető, amikor a családi pótlékra jogosultság fennáll ill amelyre tekintettel a rokkantsági járadékot folyósították. Várandósság esetén orvosi igazolás alapján a szülés időpontjáig.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után járó adókedvezmény

Évről évre több és több azoknak az embereknek a száma, akik igénybe veszik a krónikus …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük