Kezdőlap » Családi élet » Hogyan töltsünk elég időt gyermekünkkel?

Hogyan töltsünk elég időt gyermekünkkel?

Sokan nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel aktívan, hiszen bele sem gondolnak, hogy gyermekünknek mennyi időre, odafigyelésre lenne tőlünk szüksége. Természetesen nem kell ezt a témát túlgondolni, azonban érdemes róla néhány szót ejteni, már akkor is megéri erről beszélni, ha csak egy kevés szülő emiatt pár perccel, órával több időt fordít csemetéjére.

Rohanó világunkban nehéz megtartanunk a család és a munka közötti egyensúlyt, hiszen szinte éjt nappallá téve húzzuk az igát, idéntől pedig a gyerkőcnek napköziben kell lennie, vagy ha nem is ott tölti a délutánjait, akkor se velünk van, hanem épp valamilyen nyilván izgalmas és építő külön foglalkozáson. Így csak a késő délutánok és esték maradnak hétköznap a családi élet számára.

Számos szülő azonban ekkor sem fordít elég figyelmet gyerkőcére, mert neki főzni kell, mosni, takarítani…a pici meg csak játszon a számítógépen, vagy üljön a TV előtt. Természetesen szerencsére a legtöbb szülő nem így gondolkodik, de sokan napi rutinná teszik ezt a folyamatot.
Érthető, hogy így könnyebb, de a gyermeknek csak nehezebb hosszútávon. Nem tudja megosztani a gondolatait, kis élete történéseit a számára legfontosabbakkal és nem is tölt el tartalmas időt szülei körében.

Ezekre a legjobb megoldás az, hogy a gyermeket is bevonjuk a ,,munkába”, illetve ha készítünk egy tervet, hogy melyik napokon tudunk egy órával többet szánni közös játékra vagy egyéb tevékenységre.
Nézzük meg, hogy mely napokon érünk haza előbb, vagy mikor nem kell nagyobb házimunkát csinálni és akkor szervezzünk közös programot: legyen az játszótérre látogatás, séta, cukrászda vagy egy kis otthoni kézműveskedés.
A többi napon jól tesszük, ha a kicsiket bevonjuk házimunkánkba: mondjuk segítsen nekünk és terítsük ki együtt a mosott ruhákat, hajtogassa össze a kivasalt ágyneműket, etesse meg a kisállatainkat vagy akár főzéskor dolgozzon a kezünk alá. Ne aggódjunk, semmiféleképpen nem lesz ez neki teher, nem szabad kötelezővé tenni és egy idő után maga siet majd, azért, mert velünk lehet és anyát, apát boldoggá teheti.

A legfontosabb a házi szabályok kialakításában és egy napi rutinban, hogy jól gondoljuk át, és mindig legyen esélye a gyerkőcnek egy pici időt tölteni velünk a hétköznapokon is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen alkotás az anime és a manga?

Az utóbbi pár évben meglehetősen népszerű lett kishazánkban Japán, így gyakran hallani az anime és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük